Uutinen

Ostoksilla ratkaisee tarve, eivät tarjoukset – Suhdanteet-seminaarissa kuultiin erikoiskaupan uusimmat talousluvut ja tutkimustulokset

Ostoksilla ratkaisee tarve, eivät tarjoukset – Suhdanteet-seminaarissa kuultiin erikoiskaupan uusimmat talousluvut ja tutkimustulokset

Suhdanteet-seminaarin tutkijakeskusteluun osallistui markkinoinnin professori Heikki Karjaluoto ja kauppatieteiden tohtori Harri Hokkanen. Keskustelua veti Erikoiskaupan liiton johtaja Jukka Ropponen.
Teksti Markus Kalmi
Share

6.10.2022

Share

Erikoiskaupan liitto Etu ry:n järjestämä Suhdanteet 2023 -seminaari keräsi yhteen lähes 200 erikoiskaupan tekijää eri toimialoilta. Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä tapahtumassa käytiin läpi Suomen taloustilanne, erikoiskaupan juuri valmistunut kuluttajatutkimus ja kaupan uudet tuulet.


Nyt tiedetään, missä erikoiskaupassa mennään – myös tulevaisuudessa. Suhdanteet-seminaari on erikoiskaupan vuoden päätapahtuma, ja se järjestettiin eilen Helsingissä. Erikoiskaupan liiton ja sen jäsenyhdistysten yhteinen tapahtuma tarjosi ekonomistien näkemykset taloudesta, ja esitteli myös erikoiskaupan ainutlaatuisen laajan kuluttajatutkimuksen tulokset. Tapahtuma keräsi Helsingin Messukeskukseen suuren yleisön.

Tilaisuuden avasi Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen.

”Energian hinnannousu hyydyttää kuluttajien ostohaluja ja kohonneet korot ja inflaatio syövät ostovoimaa. Nopeat muutokset iskevät usein erityisen kovaa erikoiskaupan toimijoihin”, Ulla Pöllänen sanoi.

Pöllänen korosti myös, että vaikeasta tilanteesta huolimatta kaupan alan yritysten pitää pystyä kuuntelemaan kuluttajien tarpeita ja uudistaa toimintaansa.

”Kun maailma ja toimintaympäristö muuttuvat, on yritysten löydettävä uusia ansainnan keinoja ja ymmärrettävä asiakkaita entistä syvemmin.”

Eduskunnasta tervehdyksen tilaisuuteen toi kansanedustaja ja kaupan alan tulevaisuusselonteon parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen Joonas Könttä (kesk). Hän painotti puheenvuorossaan yhteiskunnan roolia kaupan tulevaisuuden kannalta. Könttä toi esille, ettei sääntely saa estää uusien innovaatioiden syntymistä. Köntän mukaan kaupan alalle tarvitaan uudistumiskykyinen toimintaympäristö, joka tukee kotimaisen kaupan tulevaisuutta.

Talouden tuoreimmat uutiset seminaariyleisölle toi Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum. Suhdannekatsauksessaan hän käsitteli keskuspankin tuoreimpia ennusteita, joiden mukaan meneillään oleva energiakriisi on taittamassa talouskasvun loppuvuoden aikana. Ennusteiden mukaan kuluttajahintojen nousupaineet tulevat hellittämään vasta ensi vuoden puolella. Ostovoiman heikkeneminen painaa kuluttajien luottamusta, mikä ennakoi Obstbaumin mukaan heikkenevää yksityistä kulutusta ja bruttokansantuotetta.

Seminaarin kovaa antia oli myös tilaisuudessa julkaistu, harvinaisen laajasti erikoiskauppaa selvittänyt kuluttajatutkimus. Tutkimuksen on teettänyt Erikoiskaupan liitto ja sen jäsenyhdistykset. Tutkimustuloksia esitteli tutkimuksen tehneen Taloustutkimus Oy:n Senior Insight Manager Katja Sipponen. Tutkimuksen mukaan kuluttajat tinkivät eniten ulkona syömisestä, kulttuuritapahtumista, matkailusta ja urheilutapahtumista, jos hinnat nousevat ja rahaa on vähemmän käytössä. Ja kun kuluttajilta kysyttiin, mihin tuotteisiin olemme valmiita käyttämään aiempaa enemmän rahaa, vain yksi tuoteryhmä on plussalla. Suomalaiset ennakoivat kuluttavansa aiempaa enemmän ainoastaan näkemiseen liittyviin tuotteisiin ja palveluihin seuraavan 12 kuukauden aikana. Muissa tuoteryhmissä kuluttajat ennakoivat rahan käytön vähentyvän.

Tutkimus osoittaa, että käyttötavaroiden hankinnassa ratkaisee tarve, eivät tarjoukset. Kuluttajien ostopäätökseen vaikuttavat tutkimuksen mukaan eniten tuotteen hinta, laatu ja käytännöllisyys sekä käyttöominaisuudet.

Suhdanteet 2023-seminaari järjestettiin 5. lokakuuta Helsingissä.