Uutinen

Uudisrakentamisen romahdus painaa rautakauppoja – RASI ry esittää pikaista korotusta kotitalousvähennykseen

Uudisrakentamisen romahdus painaa rautakauppoja – RASI ry esittää pikaista korotusta kotitalousvähennykseen

Rautakauppojen myynnin määräindeksi laski viime vuoden lopulla 90-luvun loppupuolen tasolle.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

24.1.2024

Share

Rautakauppojen myynti oli viime vuoden lopulla rajussa laskussa. Rauta- ja sisustuskauppayhdistys RASI ry esittää korotusta kotitalousvähennykseen rakennusalan työllisyyden pelastamiseksi.


Heikko talouskehitys ja kuluttajien heikko luottamus näkyivät selvästi rautakauppojen myynnin kehityksessä. Rautakauppojen myynti laski viime vuonna yhteensä 17,1 prosenttia, Rauta- ja sisustuskauppayhdistys RASI ry:n julkaiseman uutisen mukaan. Myynnin romahdus ajoittui loppuvuoteen, sillä neljännen kvartaalin aikana myynti tippui peräti 19,5 prosenttia.

RASI ry:n mukaan rautakauppojen myynnin laskun taustalla ovat uudisrakentamisen romahdus, asuntokaupan hidastuminen sekä kuluttajien heikko luottamus talouteen. Korkeat lainakorot ovat niin ikään vähentäneet remontteja. Yhdistys peräänkuuluttaakin hallitukselta pikaisia toimia rakennusalan työllisyyden pelastamiseksi. RASI ry esittää kotitalousvähennyksen korottamista ja laajentamista koskemaan myös kiinteistöyhtiöitä. Kotitalousvähennyksen korotuksella vauhditettaisiin yhdistyksen mukaan korjausrakentamista.

”Uudisrakentamisen elvyttäminen on selkeästi hitaampaa ja nyt tarvitaan pikaisia toimia työllisyyden romahduksen välttämiseksi. Suomelle on paljon kalliimpaa laskea elinkelpoisia yrityksiä konkurssiin”, perustelee RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala kotitalousvähennyksen tarpeellisuutta.

Liuksiala muistuttaa, että remontti- ja rakennustarpeisiin on tällä hetkellä saatavilla hyviä työntekijöitä. Hintojen nousu on niin ikään taittunut ja hinnat ovat jopa laskeneet merkittävästi tietyissä tuoteryhmissä.