Näkökulma

Puheenjohtajan kolumni: Mihin suuntaan Suomi menee vuonna 2024?

Puheenjohtajan kolumni: Mihin suuntaan Suomi menee vuonna 2024?

Erikoiskaupan liiton hallituksen puheenjohtaja Petri Salo näkee haasteiden keskellä myös merkkejä paremmasta kehityksestä.
Teksti Petri Salo
Share

28.12.2023

Share

Erikoiskaupan liiton hallituksen puheenjohtaja Petri Salo kirjoittaa kolumnissaan haasteita täynnä olleesta vuodesta ja siitä, millä keinoin alkavalla vuodella saadaan suuntaa käännettyä.


Vuosi 2023 lähestyy loppuaan. Kulunut vuosi oli monella tapaa yksi merkityksellisimmistä vuosista niin Suomessa kuin maailmalla. Muutokset ovat liittyneet niin maailman taloudelliseen ja poliittiseen tilanteeseen, kuin myös suuriin muutoksiin kotimaassamme. Haasteita on riittänyt. Erikoiskaupan eri toimialoilla vuosi on niin ikään ollut haasteellinen.

Loppuvuodesta Suomen Pankki ja valtiovarainministeriö esittivät omia ennusteitaan tulevasta. Ennusteiden mukaan Suomi on tukevasti taantumassa. Inflaation hellittäminen ja korkojen lasku tuovat helpotusta kotitalouksille. Julkisen talouden krooninen alijäämäisyys kuitenkin huolettaa meitä kaikkia. Uuden hallituksen esittämät sopeutustoimet näyttävät olevan riittämättömiä, vaikka niitä kovasti kritisoidaan. Nyt tarvittaisiin tukea kaikille toimille, jotka vahvistavat julkista taloutta, talouskasvua ja erityisesti työllisyyttä.

Työmarkkinajärjestöilta kaivataan tässä tilanteessa malttia ja halua löytää toimivia ratkaisuja. Jo nähtyjen kaltaisiin laajoihin lakkoihin meillä ei ole varaa. Työmarkkinoilla tarvitaan lisää joustavuutta jäykkien rakenteiden ylläpidon sijaan. Työn tarjoamiseen, vastaanottamiseen ja tekemiseen tarvitaan lisää kannustavuutta. Tämä on meidän kaikkien etu. Suomi saadaan takaisin kasvun uralle vain yhdessä tekemällä ja yhteistä hyvää hakemalla.

Haasteiden ja murheiden lisäksi kuluneeseen vuoteen mahtui paljon hyvääkin. Erikoiskaupan yritysten osalta on kuultu ilahduttavia uutisia varsinkin joulukaupan sujumisesta. Tulevalta vuodelta voidaan odottaa piristymistä, mikäli työllisyyttä pystytään ylläpitämään ja kuluttajien ostovoimaa vahvistettua. Kuluttajien luottamuksen palauttaminen on ensisijaisen tärkeää erikoiskaupan eri toimialoilla toimiville yrityksille. Mikäli talouskehitys saadaan kääntymään, voitaneen odottaa myös asuntokaupan ja rakennusalan elpymistä. Tällä olisi merkittävä vaikutus erityisesti rauta- ja sisustuskaupalle.

Erikoiskaupan liitolle vuosi 2023 oli monella tapaa innostava. Olemme kehittäneet ja syventäneet jäsenyhdistysten välistä yhteistyötä, toteuttaneet kattavan kuluttajatutkimuksen ja tuoneet esille erikoiskaupalle tärkeitä teemoja eri yhteyksissä. Ensi vuonna tulemme edelleen kehittämään toimintaamme. Haluamme tarjota entistä parempia palveluita jäsenillemme ja edistää erikoiskaupan yritysten asiaa!

Toivotan kaikille hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta 2024!