Uutinen

Paperin hinta karkaamassa käsistä - jäävätkö kirjat ja kalenterit painamatta?

Paperin hinta karkaamassa käsistä - jäävätkö kirjat ja kalenterit painamatta?

Paperin hinta on nousussa.
Teksti Markus Kalmi
Share

10.1.2022

Share

Paperituotteiden hinnat ovat olleet rajusti nousussa Suomessa ja globaalisti. Korona-ajan myötä paperitehtaat ovat siirtyneet tekemään verkkokaupoille kartonkia ja paperin tuotantoa on samalla ajettu alas. Johtaako hintojen nousu ja saatavuusongelmat siihen, että virastot jäävät ilman konttoripaperia ja ettei kirjoja ja kalentereita enää kannata painaa Suomessa?


Paperituotantoa on ajettu viime vuosina alas Suomessa. Paperikone toisensa jälkeen on hiljentynyt. Trendi on kansainvälinen ja johtuu siitä, että sanomalehtien menekki on laskenut digipalveluiden lisääntyessä. Korona-aikana paperitehtaat ovat lisäksi ryhtyneet paperin sijaan valmistamaan kartonkia kysynnän kasvettua maailmanlaajuisesti. Erikoiskaupan liiton hallituksen puheenjohtaja ja Ajasto Paperproducts Oy:n toimitusjohtaja Petri Salo pitää kehitystä huolestuttavana.

”Paperin saatavuus on heikentynyt viime vuosina merkittävästi. Monia erikoispaperilaatuja ei enää yksinkertaisesti saa Suomesta vaan en pitää tilata ulkomailta. Samalla erikoispaperin toimitusajat ovat lisääntyneet kuukaudesta kuuteen kuukauteen”, toteaa Salo.Erikoiskaupan liiton hallituksen puheenjohtaja Petri Salo on huolissaan paperin hinnan noususta.

Paperin saatavuusongelmat ovat johtaneet rajuihin hinnankorotuksiin.

”Viime vuona paperin hinta nousi kesäkuusta jouluun 34 %. Tämän vuoden tammikuussa tavarantoimittajat ovat ilmoittaneet 20 % korotuksista helmikuuhun mennessä. Samaan aikaan myös muovitaskujen ja arkistokansioiden materiaaleihin on tullut 20 % hinnankorotus ”, kertoo Ajaston toimitusjohtaja Petri Salo.

Hinnankorotuksilla on monenlaisia vaikutuksia. Monet hankintaorganisaatiot tekevät useamman vuoden mittaisia sopimuksia, joissa määritellään hintataso. Kun paperintoimittajat eivät enää pysty toimittamaan kannattavasti tuotteita sopimushinnoin, johtaa se siihen, ettei tuotteita enää yksinkertaisesti pystytä toimittamaan.

Erikoiskaupan liiton puheenjohtaja Petri Salo on huolissaan suomalaisen paperituotannon tulevaisuudesta.

”Kustannustaso alkaa olla liian korkea, jotta suomalaiset yritykset voisivat valmistaa korkean jalostusasteen tuotteita Suomessa. Erikoispaperin ja muiden kalliimpien paperituotteiden sijaan ulos pusketaan sellua ja kartonkia. Kustannusten kasvuun pitää saada jotain järkeä, jottei koko tuotanto karkaa Suomesta”, peräänkuuluttaa Petri Salo.