Uutinen

Pieni ihme Sotkamossa – 125 vuotiasta kirjakauppaa eivät ole kaataneet sodat, lamat eivätkä pandemiat

Pieni ihme Sotkamossa – 125 vuotiasta kirjakauppaa eivät ole kaataneet sodat, lamat eivätkä pandemiat

Sotkamon kirjakaupan tarina alkoi vuonna 1897.
Teksti Teksti: Miia Savaspuro, Kuva: Sotkamon kirjakauppa
Share

1.6.2022

Share

Edun kesäsarjassa avataan ovet vuosisadan palvelleisiin erikoiskauppoihin. Sotkamon kirjakauppa huolehtii kainuulaisista kirjanystävistä jo neljännessä sukupolvessa. Viides on kasvamassa tiskin takana.


Päivi Korhonen vastaa puhelimeen työpaikaltaan, mistäpä muualta. Sotkamon kirjakaupan toimitusjohtaja on aina töissä, paitsi sunnuntaisin ja heinäkuussa. Silloin hän pitää pitkän kesäloman ja lähtee miehensä Jarin kanssa ulkomaille.

”Muuten sitä löytää itsensä taas täältä tiskin takaa.”

Reissua ennen on kuitenkin tärkeä juhlapäivä. Sotkamon kirjakauppa täyttää kunnioitettavat 125 vuotta. Varsinainen merkkipäivä on 8. kesäkuuta, jolla päivämäärällä vuonna 1897 Kajaanin kihlakunnan Kruunuvoudinkonttori on todistanut kirjan kaupan Sotkamossa alkaneen.

Merkkipäivä kuluu työn merkeissä, kuinkas muuten. Tarjolla on kuitenkin kakkukahvit, ehkä jotain erikoistarjouksiakin laitetaan. Lisäksi 375 vuotta täyttävän Sotkamon kunnan kulttuuritoimen kanssa on suunniteltu yhteisiä tapahtumia, kuten kirjailijavierailuja. Alkuvuodesta kaupalla vieraili Laura Malmivaara, loppuvuodesta paikalle saadaan ehkä Katja Kettu.

”Katsotaan nyt, mitä kaikkea tässä keksitään”, Korhonen tuumii.

Päivi Korhonen on kirjakauppayrittäjä neljännessä polvessa. Hän peri kaupanpidon äidiltään Riitta Arhamalta, joka puolestaan oli jatkanut isänsä ja isoisänsä aloittamaa työtä.

Korhonen sanoo itsekin välillä ihmettelevänsä, miten kauppa on pysynyt pystyssä kaikki nämä vuodet läpi sotien, lamojen, digitalisaation ja pandemian.

”Ehkä se salaisuus on meidän uskolliset asiakkaat."Päivi ja Jari Korhonen pitävät huolta siitä, että Sotkamon kirjakauppa palvelee asiakkaitaan ja pysyy kiinni kirja-alan uusimmissa tuulissa.

Sotkamon kirjakauppa palvelee paitsi paikallisia, myös kesäasukkaita ja matkailijoita. Niin on ollut kautta kaupan historian. Korhosen mukaan asiakkaat kehuvat kaupan valikoimaa, palvelua ja perinteikkyyttä.

”Me tunnemme kaikki kirjat ja tiedämme, mitä myymme. Pakkaamme lahjapakettiin ja viemme postiinkin, jos tarvitsee. Jos jotain kirjaa ei löydy, tilaamme tai kerromme, mistä sen voisi löytää. Pyrimme palvelemaan mahdollisimman hyvin kaikin puolin. Monet ovat sanoneet, että ihanaa kun on tällainen perinteinen kivijalkakauppa.”

Pysyvyyttä on helpottanut sekin, että Sotkamon kirjakauppa on alueensa ainoa laatuaan. Lähin kilpailija on 40 kilometrin päässä Kajaanissa sijaitseva Suomalainen kirjakauppa.

Sotkamon kirjakauppa myy myös toimisto- ja askartelutarvikkeita, pelejä ja palapelejä. Lisäksi Korhosten perhe, Päivin ja Jarin lisäksi heidän vanhin tyttärensä, toimivat matkailuneuvojina kauppaan sattuville turisteille. Päivi Korhonen uskookin, että luovuus on pitänyt kaupan pinnalla maailman myrskyissä.

”On selvitty sitkeällä yrittämisen halulla. Periksi ei anneta vaikka mikä olisi. Oma äitini kehitti kaikenlaista uutta, jotta kauppa selviäisi 1990-luvun lamasta. Se sitkeys on tarttunut minuun. Mielikuvitusta se vaatii, mutta aina sitä on löytynyt.”

Korhonen sanoo kasvaneensa kaupan pitäjäksi. Nuorempana oli ajatuksia jostain muustakin, mutta lopulta veri veti kaupalle. Rakkaus kirjoihin on suurta ja itsenäisyys viehättää.

”Hienointa on se, että saa itse päättää mitä tekee eikä yksikään päivä ei ole samanlainen. Saa olla tekemisissä sekä ihmisten että kirjojen kanssa. Olen aina ollut kirjaihminen, tykkään kirjoista todella paljon.”

Pitkään Korhonen pyöritti kauppaa lähes yksin, mutta nyt apuna ovat aviomies, joka jäi hiljattain eläkkeelle upseerin virasta sekä vanhin tytär. Vielä ei ole ihan selvää, haluaako tytär jatkaa kaupan valtiattarena sitten kun äidin on aika siirtyä eläkkeelle. Lupaavalta kuitenkin näyttää.

”Ajat ovat taas haastavat, kun äänikirjat ovat vallanneet alaa. Mutta on näistä haasteista ennenkin selvitty.”

Perinteet ja kulttuurihistoria velvoittavat. Onhan sitä ollut rakentamassa myös oman kylän poika Veikko Huovinen.