Uutinen

”Lukeminen ja lukutaito jos jokin on tulevaisuusinvestointi ja turvallisuustekijä” – kirja-ala pettyi hallituksen päätökseen nostaa kirjojen arvonlisäveroa

”Lukeminen ja lukutaito jos jokin on tulevaisuusinvestointi ja turvallisuustekijä” – kirja-ala pettyi hallituksen päätökseen nostaa kirjojen arvonlisäveroa

Kirjakauppaliitto on huolissaan hallituksen kaavaileman kirjojen arvonlisäveron korotuksen vaikutuksista suomalaisten lukuintoon ja lukutaitoon.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

28.7.2023

Share

Suomalaiset kirja-alan järjestöt ovat pettyneitä kesäkuussa julkaistun hallitusohjelman linjaukseen korottaa muun muassa kirjojen arvonlisäveroa. Kirja-ala on huolissaan päätöksen vaikutuksesta suomalaisten lukutaitoon ja lukuintoon.


Uuden hallituksen hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus haluaa tukea lukutaitoa. Päätös korottaa kirjojen arvonlisäveroa on kuitenkin ristiriidassa tämän hyvän tavoitteen kanssa toteavat suomalaista kirja-alaa edustavat järjestöt Kirjakauppaliitto, Kirjailijaliitto, Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen tietokirjailijat yhteisessä kannanotossaan.

Kirja-alan järjestöt muistuttavat, että Suomen menestys nojautuu lukutaitoon ja koulutukseen. Kannanoton mukaan EU:n valtiovarainministerit linjasivat keväällä 2022, että lukemista ja lukutaitoa tulee tukea mahdollistamalla kirjoille alennettu arvonlisäverokanta tai jopa poistaa arvonlisävero kokonaan. Suomen uuden hallituksen päätös korottaa kirjojen arvonlisäveroa on ristiriidassa EU:n linjauksen kanssa.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson harmittelee hallituksen päätöstä.

”Lukeminen ja lukutaito sekä elinvoimainen kirja-ala jos jokin on tulevaisuusinvestointi ja turvallisuustekijä ja sitä pitäisi tukea kaikin mahdollisin keinoin.”

Hallitusohjelmassa on kirja-alan järjestöjen mukaan kuitenkin myös hyviä ja kannatettavia linjauksia. Alan edustajat kiittää hallitusta lukutaitostrategian toimeenpanon jatkamisesta ja Lukuliikkeen laajentamisesta. Myös neuvolan kautta jaettava Lukulahja lapselle-mallin vakiinnuttaminen kerää kiitosta.