Uutinen

Ensin ostettiin kesämökit, sitten laitettiin ne kuntoon

Ensin ostettiin kesämökit, sitten laitettiin ne kuntoon

Carsonin Antti Tuokon mukaan säpinä rautakaupassa on lisääntynyt lomakauden alettua.
Teksti Miia Savaspuro, Kuva: Savon X-Press
Share

30.6.2022

Share

Helteet toivat kesämökkien kunnostajat rautakaupoille. Korona-aikana ostetut kesämökit halutaan nyt remontoida mieleisiksi, vaikka kaikkia materiaaleja ei olekaan saatavilla entiseen malliin. Hintojen nousu ja Ukrainan sota näkyvät hienoisena varovaisuutena isojen hankintojen suhteen.


Kesä on mökkiremontoijan kiireisintä aikaa. Mutta kannattaako hommaan ryhtyä, kun inflaatio laukkaa, hinnat nousevat ja materiaalien saatavuusongelmat vaivaavat? Tätä on moni mökkeilijä pohtinut, kun korona-ajan mökinostobuumissa hankitun lomakodin remontointi itselle mieleiseksi polttelee mielessä ja sormet syyhyäisivät iskeä naulaa terassilautaan.

Suurten mökkialueiden Itä-Suomessa tilanne tunnistetaan hyvin. Kuopiolaisen rautakauppaketju Carsonin johtaja Antti Tuokko kertoo, että erityisesti kuluttaja-asiakkaiden käyttäytymisessä on varovaisuutta.

”Tilanne on kaksijakoinen. Ammattirakentaminen on jatkunut vahvana, mutta Ukrainan kriisin myötä kuluttajista tuli varovaisempia. Pienemmät tuotteet menevät hyvin mutta isompia hankkeita mietitään pidempään.”

Kylmä kevätkin hidasti rauta- ja puutarhakaupan starttia. Tuokko kertoo, että helteiden ja lomakauden alkamisen myötä varovaisuus alkaa kuitenkin väistyä ja säpinä myymälöissä lisääntyä.

Alkukeväästä näytti myös siltä, että Ukrainan sota vaikeuttaa puu- ja terästavaran saatavuutta merkittävästi. Taustalla vaikutti vielä koronan aiheuttama komponenttipulakin. Tuokon mukaan korvaavia materiaaleja ja toimittajia löydettiin kuitenkin nopeasti.

”Me olemme kuin sorsia, päällepäin tyyniä mutta pinnan alla jalat vipeltävät mahdottomasti.”

Korvaavia tavarantoimittajia ryhdyttiin siis etsimään kuumeisesti. Tuokon mukaan etsinnässä auttoi merkittävästi se, että 163-vuotiaalle perheyritykselle on ehtinyt kertyä verkostoja ympäri maailmaa.

Tuokon mukaan tällä hetkellä kova pula on oikeastaan vain tammiparketista. Sitä ei meinaa saada mistään, sillä siihen käytetty raaka-aine tulee pääasiassa juuri Ukrainasta ja muualta Itä-Euroopasta. Se aiheuttaa monille päänvaivaa, sillä tammiparketti on suomalaisten ylivoimainen suosikki lattiamateriaalina.

”Myyjän ammattitaitoa on etsiä asiakkaalle sopiva korvaava vaihtoehto. Niitä kyllä löytyy, esimerkiksi koivuparketti, kovetettu puu, laminaatti, vinyyli tai kivikomposiitti ovat suosittuja vaihtoehtoja.”

Komponenttipula näkyy joidenkin kodinkoneiden saatavuusongelmina. Myös vanereissa ja kerta- ja liimapuutolpissa saattaa Tuokon mukaan olla jonkin verran vajetta.

”Mutta yleisesti ottaen saatavuustilanne on hyvä”, hän vakuuttaa.

Inflaatio näkyy kuluttajille erityisesti logistiikkakustannusten nousun kautta, joka siirtyy hintoihin. Eniten ovat kallistuneet teräs- ja öljypohjaiset tuotteet. Tästä huolimatta grilli-, palju- ja poreallaskauppa käy taas kuumana – vaisun kevään ja alkukesän jälkeen.