Uutinen

Puutarhakaupan trendit: pihoista rakennetaan viihtymis- ja rentoutumiskeitaita – ja oman ruuan viljely kiinnostaa

Puutarhakaupan trendit: pihoista rakennetaan viihtymis- ja rentoutumiskeitaita – ja oman ruuan viljely kiinnostaa

Puutarhakaupoissa on huomattu, että suomalaiset haluavat pihoistaan kotinsa jatkeita, ja ulkotiloihin ollaan valmiita satsaamaan.
Teksti Miia Savaspuro, kuva Jaime Pharr
Share

17.5.2022

Share

Puutarhakaupassa keskiostos kasvaa vuosi vuodelta. Pihoista, puutarhoista ja parvekkeista tehdään nyt kodin jatkeita. Ruokakasvien viljelytrendi jatkuu tänäkin vuonna.


Kevät on puutarhurin parasta aikaa, vaikka tänä vuonna hyiset kevätkelit ovatkin hidastaneet piha- ja puutarhakaupan käynnistymistä.

Kesäkuun lähestyessä alkaa vauhti kuitenkin kiihtyä. Pikkuhiljaa aurinko lämmittää kasvimaita ja perennapenkkejä ja nostaa varsia ja nuppuja esiin.

”Vahva usko on, että kunhan kelit tästä kunnolla lämpenevät ja päästään sinne reiluun 15 asteeseen, niin kauppa käy taas hyvin”, sanoo rakentamisen, sisustamisen ja puutarhan vähittäismyynnistä vastaava myyntipäällikkö Marko Väänänen SOK:lta.

Suomalaisten innostus pihan, puutarhan ja parvekkeen laittamiseen on ollut kasvussa jo useamman vuoden. Into kasvoi koronan aikana, ja ennuste on, että kauppa käy vireästi tänäkin vuonna.

Väänäsen mukaan piha- ja puutarhakaupassa keskiostoksen suuruus kasvaa joka vuosi. Enää ei osteta halvinta terassilautaa, vaan haetaan laatua, ekologisuutta, kestävyyttä ja näyttävyyttä.

Pihoista rakennetaan viihtymis- ja rentoutumiskeitaita paljuineen, ulkoporealtaineen ja pihasaunoineen. Lapsille tehdään temppuratoja ja pystytetään trampoliineja. Viihtyisyyteen panostetaan hyvillä terassikalusteilla ja muilla sisustuselementeillä, kuten valoilla, tekstiileillä, astioilla ja koriste-esineillä. Kokonaisuuden kruunaa kunnon grilli, parhaassa tapauksessa pizzauuni.

Sisä- ja ulkotilojen rajat hämärtyvät. Pihoista ja parvekkeista halutaan tehdä ylimääräinen huone, jossa voi kokkailla, loikoilla nojatuolissa ja ottaa vaikka päiväunet.

Väänäsen mukaan erilaisten piharakennusten, kuten kasvihuoneiden, kesäkeittiöiden ja varastojen rakentaminen on ollut nousussa korona-aikana.

Oma kukkapenkki ja kasvimaa pitää myös olla. Niissä kasvatetaan kesäkukkien lisäksi hyötykasveja: kurkkua, tomaattia, sipulia, perunaa. Väänäsen mukaan eniten myydäänkin multaa, taimia ja kesäkukkia. Toiseksi myydyin kategoria on grillit ja muut pihatuotteet.

”Siemenviljely on ollut trendi jo kolmisen vuotta. Nyt kun maailmantilanne on mitä on, ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia ruokakasvien viljelystä. Mietitään ehkä, että entä jos riisiä ei pystytäkään enää saamaan kaupasta samassa suhteessa mitä ennen ja pastankin hinta nousee. Pohditaan, miten omavaraisuutta voisi lisätä.”

Silloin voi olla mukava laittaa siemenperunaa itämään. Se on halpaa, virkistää mieltä ja kaiken lisäksi niin helppoa, että tumpeloinkin multasormi kokee onnistuvansa.