Uutinen

Maalikaupan värikäs historia ja loistava tulevaisuus – ”tätä alaa ei opita yhdessä kesässä”

Maalikaupan värikäs historia ja loistava tulevaisuus – ”tätä alaa ei opita yhdessä kesässä”

Loviisan Värisilmä on perheyritys, joka on pysynyt mukana värikkäissä maalikaupan muutoksissa.
Teksti Teksti Miia Savaspuro, kuva Loviisan Värisilmä
Share

20.6.2022

Share

Edun kesäsarjassa avataan ovet vuosisadan palvelleisiin erikoiskauppoihin. Loviisan Värikauppa perustettiin 94 vuotta sitten, koska maalareille ei ollut kauppaa, josta ostaa tarvikkeita. Rakennusalan monitoimimyymälää vetää nyt neljäs sukupolvi.


Jos kauppias Jonas Hällforsia pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi ehkä multitaskaaja. Nytkin hän pitää kännykkää korvalla toisella kädellä ja naputtaa kassakonetta toisella. Loviisan Värikauppa oy:ssä asiakkaita palvellaan vaikka kesken haastattelun.

Pienestä pojasta asti perheyrityksessä pyörinyt Hällfors on tehnyt kaikkea mahdollista siivoamisesta lastin purkamiseen, kantamiseen ja operatiiviseen johtamiseen.

”Joka vaihe on tullut tutuksi.”

Hällfors on kauppias neljännessä polvessa. Hänen maalari-isoisoisänsä perusti kaupan 1928. Isoisoisällä oli monta maalaria hommissa, ja kun mistään ei saanut ostettua maalaustarvikkeita, kauppa piti perustaa itse.

Kotka-Loviisa-Porvoon rannikkoseudun asukkaat, kesämökkiläiset ja rakennusalan ammattilaiset ovat tottuneet siihen, että Loviisan Värikaupasta saa kaikkea, mitä remontoija ja rakentaja tarvitsee.

”Pitkän linjan asiantuntemus, oikea tuotevalikoima ja se, että meihin luotetaan”, Hällfors luettelee pitkän iän salaisuuden reseptiä.

”Palvelu on meidän kulmakivi. Digitalisaation myötä maailma on muuttunut todella paljon, olemme ihan eri firma kuin 10 vuotta sitten. Suomen rajat eivät enää riitä. Silloin palvelun merkitys korostuu entisestään. Me osaamme kertoa paljon enemmän kuin mitä etiketissä lukee.”

Loviisan Värikauppa liittyi osaksi Värisilmä-ketjua ensimmäisten joukossa jo 1950-luvulla. Se oli kauaskantoinen, fiksu päätös. Ketju tuo valikoimaetua, uudistumisvoimaa, vakautta ja ennakoitavuutta.

Hällfors kiittelee vuolaasti myös yhtiön pientä mutta sitoutunutta henkilökuntaa. Loviisan Värisilmässä työsuhteet ovat pitkiä, mikä on mahdollistanut sen, että työntekijöillä on ollut aikaa oppia ammatin salat.

“Tätä alaa ei opita yhdessä kesässä. Meillä on tosi laaja repertuaari, myynnissä on käytännössä kaikki kodin pinnat ja niiden asentamiseen tarvittavat työvälineet.”

Kahdeksan vuotta sitten uusi myymälä oli valmistumassa E18-moottoritien varteen, kun Hällforsin isän menehtyi. Hällfors itse oli juuri valmistunut Arcadasta tradenomiksi. Äidin kanssa päätettiin, että Jonaksesta tulee kauppias ja äiti jatkaa taloushallinnossa.

”Oli minulla varmaan muitakin ajatuksia tulevaisuudestani, ensimmäisenä tietysti jääkiekkoammattilaisuus NHL:ssä. Aika nopeasti siinä kuitenkin realismi astui kuvaan”, Hällfors nauraa

Jonas Hällfors johtaa Loviisan Värikauppa oy:tä, ja hänen äitinsä Rea Hällfors hoitaa taloushallinnon.

Hällfors tiimeineen elää nyt vuoden kiireisintä aikaa. Viileän kevään jälkeen maalikauppa on taas vauhdissa, kun omakotitalomaalaajat ja kesämökkiläiset heräilevät talviuniltaan.

”Koko rantaviiva Porvoosta Kotkaan on täynnä mökkiläisiä, joten asiakaskunta melkein tuplaantuu kesäisin.”

Hällfors on huomannut asiakkaiden käyttäytymisessä selvän muutoksen. Harva haluaa enää viettää lomaansa remonttityömaalla rehkien, joten ammattilaisia palkataan apuun. Se näkyy myös Loviisan Värikaupan asiakaskunnan ammattimaistumisena.

Loviisan Värikaupan pitkän historian takana on muuntautumiskyky. Hällfors uskoo, että se mahdollistaa menestyksen myös tulevaisuudessa.

”Meillä on lähes 100-vuotias moderni maalikauppa, joka yhdistää sujuvasti verkko- ja kivijalkakaupan. Pysymme koko ajan maailman pulssilla ja panostamme palveluun.”