Uutinen

Uusi nimi ehdolla Suomen Yrittäjien johtotehtäviin: Andreas Ögård on kokenut yrittäjä, jonka mielestä vaikuttamistyössä tarvitaan yhteistyötä ja uudistumista

Uusi nimi ehdolla Suomen Yrittäjien johtotehtäviin: Andreas Ögård on kokenut yrittäjä, jonka mielestä vaikuttamistyössä tarvitaan yhteistyötä ja uudistumista

Andreas Ögård on ehdolla Suomen Yrittäjien valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry, Kuva: Julius Töyrylä
Share

18.10.2022

Share

Erikoiskaupan liitto esittää Andreas Ögårdia Suomen Yrittäjien valtuuston puheenjohtajaksi. Ögårdin mielestä vaikuttaminen lähtee välittämisestä – kaikkien yritysten ääni pitää saada kuuluviin.


Erikoiskaupan liitto Etu ry esittää Suomen Yrittäjien valtuuston puheenjohtajaksi Andreas Ögårdia. 47-vuotias Ögård on muotikaupan yrittäjä ja erityisesti verkkokaupan asiantuntija. Fashion Finlandin puheenjohtajana, Erikoiskaupan liiton varapuheenjohtajana sekä Suomen Yrittäjien Loviisan paikallisyhdistyksen varapuheenjohtajana Ögårdille on kertynyt rutkasti kokemusta järjestötoiminnasta ja edunvalvonnasta. Tässä neljä hyvää syytä valita Andreas Ögård luottamustehtävään.

Yrittäjä, joka ui ketterästi vastavirtaan

Andreas Ögård on kokenut yrittäjä – kivijalassa ja verkossa. Hän tuo Suomen Yrittäjien valtuustoon osaamisensa yrittäjäuralta, joka alkoi vuonna 2010, kun hän aloitti perheyritys Meritta Brassa. Meritta Bra on alusvaatekaupan kasvuyritys, joka työllistää viisi henkeä. Liikevaihdosta 85 prosenttia tulee verkkokaupan kautta, ja yritys on alusta asti suunnannut verkkokauppamyynnillä vientimarkkinoille. Kovasti kilpailuilla markkinoilla Meritta Bran verkkokauppamyynnistä jopa neljännes tulee muista Pohjoismaista, ja tärkein vientimaa on Ruotsi. Yrittäjänä Ögård ui vastavirtaan, sillä aiemmin suuret ruotsalaiset verkkokaupat ovat myyneet Suomeen, mutta nyt myös pieni suomalainen verkkokauppa on onnistunut myymään Ruotsiin.

Toimialajärjestöjen uudistaja

Andreas Ögård on kokenut toimialajärjestön uudistaja ja johtaja. Hän on toiminut Fashion Finlandin puheenjohtajana vuodesta 2017. Ögård oli mukana muokkaamassa silloista Muotikaupan liittoa nykymuotoiseksi Fashion Finlandiksi. Muutostyön tuloksena Fashion Finland on tehnyt itsensä tunnetuksi muotialan vaikuttajana ja järjestö valittiin Suomen Yrittäjien vuoden toimialajärjestöksi 2020.

Fashion Finlandin hallituksen puheenjohtajuuden lisäksi Ögård toimii Erikoiskaupan liitto Etu ry:n hallituksen varapuheenjohtajana. Myös Etu on käynyt viime vuosina läpi muutosprosessia ja vahvistanut vaikuttamistyötään sekä viestintäänsä.

Yhteistyö on tärkeää Yrittäjien paikallistoiminnassa

Andreas Ögård on kokenut tekijä myös paikallisella tasolla. Loviisan paikallisyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtajana vuodesta 2021 toiminut Ögård pitää yhteistyötä avaimena menestyksekkäälle vaikuttamistoiminnalle myös aluetasolla. Loviisan Yrittäjät tapaavat säännöllisesti ja tasapuolisesti kaikkia poliittisia puolueita, koska yrityksiä ja yrittäjiä löytyy kaikista puolueista.

Yhdistys tuo panoksensa kaupungin päätöksentekoon myös kaupunginhallituksen tukena toimivan elinkeinofoorumin kautta, johon paikallisyhdistys tuo yrittäjien äänen. Loviisassa paikallisyhdistys onkin selkeästi ja onnistuneesti tuonut esiin Suomen Yrittäjien valtakunnalliset tavoitteet paikallistasolla.  Hyvä työ on myös huomioitu: Loviisan Yrittäjät valittiin SY:n vuoden aluejärjestöksi vuonna 2021.

Sujuvaa ja kattavaa palvelua molemmilla kotimaisilla

Andreas Ögård on täysin kaksikielinen. Ögård haluaakin palvella koko Suomen Yrittäjien kenttää – molemmilla virallisilla kielillä. Suomen Yrittäjissä osataan jo nyt hienosti palvella jäsenyrityksiä sekä suomeksi että ruotsiksi. Varsinkin hetkinä, jolloin avun ja tuen tarve on suurin, on helpottavaa, kun voi asioida omalla äidinkielellä. Ögård muistuttaa, ettei monikielisen palvelun tärkeys rajoitu pelkästään kotimaisiin kieliin. Suomessa on kasvava joukko vieraskielisiä yrittäjiä, jotka niin ikään tarvitsevat sujuvaa palvelua.

Ögårdin näkemykset valtuustotyöstä ja sen merkityksestä

- Valtuusto on jäsenistömme ääni – ja yrittäjien äänen pitää aina kuulua Suomen Yrittäjissä. Valtuusto on vaikutusvaltaisin toimija vuosikokousten välissä. Kaikkien vuosikokouksen valitsemien valtuuston jäsenten tulee voida tuntea edustavansa koko jäsenistöä! Työllä on merkitystä – emme ole valtuustossa vain muodon vuoksi.

- Yhteishenki valtuustossa on tärkeä voimavara. Yrittäjien valtuusto on ryhmä, jolla kuuluu olla vahvat yhteiset tavoitteet ja vahva joukkuehenki. Ryhmässä on voima ja viisaus. Vain yhdessä tekemällä ja vahvalla joukkuetyöllä voimme onnistua ja voittaa! Päätökset tehdään virallisissa tapaamissa, mutta niiden lisäksi tarvitsemme epämuodollisempia yhteisiä hetkiä, jotta opimme tuntemaan toisemme ja toistemme vahvuudet.

- Suomen Yrittäjät joutuu uudistumaan uuden aluehallintomallin myötä. Suomen hallintorakenne muuttui ratkaisevasti, kun aluehallintomalli hyväksyttiin – ja tämä haastaa myös Suomen Yrittäjiä ja sen tulevaa valtuustoa. Suomen Yrittäjissä pitää luoda uudella tavalla toimiva malli aluetoiminnalle. Alue- ja toimialajärjestöjen pitää jatkossa tehdä tiivistä yhteistyötä yrittäjien edun ajamisessa ja sen valvonnassa.