Uutinen

Suomi lukee monipuolisemmin kuin koskaan - Äänikirjat ja uudet lukijat mullistavat kirjamarkkinat

Suomi lukee monipuolisemmin kuin koskaan - Äänikirjat ja uudet lukijat mullistavat kirjamarkkinat

Teksti Taija Lintumäki, kuva: Getty Images
Share

12.4.2023

Share

Suomi lukee 2023 -tutkimuksen mukaan suomalaisten lukutottumukset ovat monipuolistuneet entisestään. 86 % ilmoittaa lukeneensa viimeisen neljän viikon aikana kirjaa jossain formaatissa.


Tutkimuksen mukaan suomalaiset viettävät keskimäärin 5,36 tuntia viikossa kirjojen parissa, kun huomioidaan sekä painettujen että sähköisten kirjojen kulutus. Äänikirjapalveluiden suosio on kasvanut merkittävästi, sillä nykyään 21 % suomalaisista tilaa äänikirjapalveluita. Kahden vuoden aikana äänikirjapalveluiden tilaajien osuus on kasvanut 17 %. Tiedot käyvät ilmi Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen tiedotteesta.

Tiedotteen mukaan kirjojen ostaminen ja lukeminen jakautuvat aiempaa tasaisemmin eri ikäryhmien, asuinpaikkojen ja koulutustason välillä. Sukupuolten väliset erot ovat kuitenkin kasvaneet, sillä naiset ostavat ja lukevat kirjoja miehiä enemmän ja erityisesti lukuaikapalvelut ovat naisten suosiossa.

”On hienoa, että lähes kaikkien demografisten tekijöiden vaikutus kirjallisuuden kulutukseen on pienentynyt. On kuitenkin huolestuttavaa, että sukupuolten välinen ero kasvaa, sillä lukutaito hyödyttää monella tavalla sekä yksilöä että yhteiskuntaa”, kommentoi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Painettujen kirjojen myynti on alan tilastojen mukaan laskenut viime vuonna noin -10 %. Kyselytutkimuksessa tämä ei kuitenkaan käy ilmi, vaan päinvastoin vastausten perusteella painettu kirja on edelleen suosiossa.

”Tutkimuksesta voidaan päätellä, että suomalaiset pitävät edelleen arvossa kirjoja ja niiden lukemista. Painetun kirjallisuuden ostoissa tämä ei valitettavasti näy. Elinvoimaisen kirjakauppaverkoston ylläpitämiseksi kannustankin ihmisiä käyttämään kirjakauppojen asiantuntevaa palvelua ja laajaa valikoimaa”, kommentoi Karlsson.

Tutkimusjulkaisun löydät Kirjakauppaliiton verkkosivuilta.