Uutinen

Rautakauppa odottaa remonttihankkeiden nostavan muutoin hiipuvaa myyntiä – viime vuoden myyntiluvut julki

Rautakauppa odottaa remonttihankkeiden nostavan muutoin hiipuvaa myyntiä – viime vuoden myyntiluvut julki

Rautakaupassa odotetaan remonttihankkeiden lisääntymistä uudisrakentamisen vähentyessä.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry, Kuva: Aleksi Poutanen
Share

2.3.2023

Share

Rauta- ja sisustuskaupan myynti veti vielä alkuvuodesta 2022. Vuoden loppua kohti myyntiluvut laskivat selvästi. Rakentamisessa uudishankkeiden määrä vähenee mutta remonttipuolella odotetaan kasvua.


Rakennus- ja sisustustarvikekauppaa edustava RASI ry julkaisi tuoreita lukuja viime vuoden myynnistä. RASI ry:n tiedotteen mukaan rakentamisen kaupan alan myynti kasvoi vuonna 2022 vain 0,4 prosenttia.  Viime vuoden alkupuolella nähtiin vielä vahvaa kasvua myynnin kasvaessa 17,4 prosenttia ensimmäisellä kvartaalilla. Vuoden viimeinen kvartaali kuitenkin päättyi – 5,5 prosentin lukemiin.

Alkuvuoden kasvua selitti rakentamisen uudet aloitukset. Loppuvuoden aikana rakentaminen kuitenkin väheni selvästi. RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksialan mukaan kotien vaihtaminen ja isompien remonttien tekeminen tyrehtyi taloudellisen epävarmuuden kasvaessa ja korkojen lähdettyä nousuun.

Myynnin hiipumisesta huolimatta rautakaupassa suhtaudutaan luottavasti tulevaisuuteen. RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala ennakoi remonttihankkeiden kasvua tulevaisuudessa.

”Kuluttajien remonttihankkeet ja aikeet ovat vahvasti keskittyneet kotien energiatehokkuuden parantamiseen ja saman odotetaan jatkuvan lähiaikoina.”

RASI ry muistuttaa, että isommista remonteista muutkin kuin lämmityslähteen vaihtaminen voivat tuoda asumisviihtyvyyden parantumisen lisäksi säästöjä energiakustannuksiin. Hyvin ajoitetut ja suunnitellut remontit lisäävät asuntojen arvoa ja asumiskuntoa.