Uutinen

Miltä näytämme vuonna 2023? – Euroopan suurin silmälasitapahtuma esitteli uudet kehykset kasvoillemme

Miltä näytämme vuonna 2023? – Euroopan suurin silmälasitapahtuma esitteli uudet kehykset kasvoillemme

Pariisissa esiteltiin suuria kehyktsiä, jotka ovat uusien materiaali-innovaatioiden ansiosta kevyitä.
Teksti Hanna-Liisa Erkheikki, kuvat SILMO ja valmistajat
Share

4.10.2022

Share

Kun silmälasialan kerma kokoontui alan messuille Pariisiin, ilmassa oli trendien ja värien ilotulitusta – sekä tarjolla ennätyssuuria mutta hyvin kevyitä kehyksiä.


Silmälasien visionäärit ovat puhuneet. Vuoden tärkeimmät optisen alan messut, SILMO Le Mondial de L’Optique, järjestettiin syyskuun lopussa Pariisissa. Messut on suunnattu alan ammattilaisille ja kauppiaille. Villepinten messukeskuksessa oli yli 1000 näytteilleasettajaa noin 40 eri maasta.

Messuilla on tärkeä rooli toimialalle mutta myös ihmisille, jotka saavat Pariisissa uutta inspiraatiota. SILMO-brändin ilme on tarkkaan hiottu ja henkii ranskalaista tyylitajua jokaista keltaoranssia yksityiskohtaa myöten. Alan ihmisten kiinnostus visuaalisuuteen näkyi kaikkialla: messuvieraiden upeissa kehyksissä, pukeutumisessaan. Bon chic bon genre – kuten pariisilaiset sanoisivat.

SILMO-messuilla Pariisissa tapasivat silmälasialan valmistajat ja kauppiaat.

”Statement-asuste” uudistuu yhä uudestaan

Vuodesta toiseen suunnittelijat ja lasien valmistajat löytävät uusia tapoja valmistaa ja muotoilla kahdesta aisasta ja yhtenäisestä etuosasta muodostuvia kehyksiä. Osa niistä on taideteoksiin verrattavia luovuuden riemuvoittoja.

Monelle silmälasit ovat asuste numero yksi, ja niihin satsataan jopa enemmän kuin pukeutumiseen. Kehyksillä halutaan herättää huomiota ja ilmaista itseään. Pienetkin yksityiskohdat, kuten logot, signeeraukset, ja erilaiset koristeet jalokivistä niitteihin näyttelevät silmälaseissa kokoaan isompaa roolia. Saranoiden ja liitosten ulkonäkö on tarkkaan harkittua.

Messut valottaa alan tulevaisuutta

Tulevaisuuden ilmiöt ja suuntaukset on koottu SILMO NEXT -alueelle. Konseptiin kuuluu myös designkilpailu, jossa silmälasivalmistajat ja -suunnittelijat kilpailevat uutuuskehyksillään. Kilpailun voittajiin voit tutustua täällä. Silmossa on myös trendinäyttely. Arvovaltaisen SILMO-raadin kuratoima kokonaisuus esittelee lähitulevaisuuden silmä- ja aurinkolasimuodin, jonka heijasteet ulottuvat kaukaisimpaankin optikkoliikkeeseen, vähintään viiveellä.

Tässä viisi trendiä messuilta.

Rajattomat materiaaliyhdistelmät

Metallin ja muovin yhdistäminen kehyksissä on vapauttanut suunnittelijat ja valmistajat leikittelemään väreillä ja muodoilla, ja lopputulos on kuin ulos raameista rönsyilevä katutaide. Hienostuneita klassisia kehyksiä rikastetaan nyt tehosteväreillä. Yllättävillä kontrasteilla ja sommitelmilla saadaan aikaan persoonallisia, mutta hallitun monipuolisia lopputuloksiaRohkeimpiin kehyksiin haetaan aivan uudenlaisia, lennokkaita muotoja. Kuva MYTH.

Ruskea on uusi musta

Musta on kautta aikojen ollut silmälasikehysten luottoväri. Mustilla kehyksillä on haettu niin klassista ajattomuutta kuin asennettakin. Mustan ohi kiilaa ensi vuonna tyylikäs ruskea. Ruskean paletti venyy ja taipuu täyteläisestä tummanruskeasta herkulliseen suklaaseen, mahonkiin ja karamelliin.

Ruskea myös imartelee ihoa: sen sävyt sopivat lähes kaikille ihotyypeille, ja ruskea kehystää silmät selkeästi mutta pehmeästi. Muovikehysten rinnalle tulee yhä enemmän myös puisia ja ekologisista materiaaleista valmistettuja kehyksiä.

Suuri on kaunista

Isot graafiset kehykset eivät pyytele anteeksi olemassaoloaan eivätkä jää huomaamatta keneltäkään. Kaarevat ja kulmikkaat muodot kehystävät katseen. Eivätkä isot ja näyttävät kehykset ole enää edes painavia. Uudet kevyet materiaalit mahdollistavat muotojen ja vahvuuksien runsauden. Värillisten kehysten rinnalle ovat tulleet myös läpikuultavat kevyet materiaalit, joiden avulla kookkaidenkin kehysten yleisilme säilyy ilmavana ja kepeänä

Silmälasimaailman uutuuksissa yhdistellään kiinnostavalla tavalla materiaaleja ja värejä. Kuva Kirk & Kirk.

Klassisten kehysten uudet ulottuvuudet

Silmälasimuodissa klassinen ei ole synonyymi tylsälle. Ensi vuonna perinteiset mallit skaalataan uusiin ulottuvuuksiin. Esimerkiksi pitkään muodissa olleita pilottilaseja tarjotaan nyt uudella twistillä, eri materiaaleissa ja väreissä. Tuloksena on elegantteja kehyksiä, joissa on ripaus tuttua ja turvallista yhdistettynä eksentrisyyteen. 

Silmälasit käden ulottuvilla

Silmälaseista ei voi ensi vuonna puhua ilman silmälasinauhoja. Nämä katoavien lukulasien pelastus ovat tehneet näyttävän paluun parrasvaloihin ja kilpailevat huomiosta jopa korujen kanssa. Perinteisten korumaisten ketjujen ja helminauhojen lisäksi tarjolla on kaikkea punotuista silkkihuiveista jättisuuriin muoviketjuihin. Silmälasinauhoja on myös koristeltu erilaisilla etnisillä kuvioilla ja sisustusverhoista tutuilla tupsuilla. Nauha on myös hyödyllinen apuväline vanhenevalle kansalaiselle: kukapa meistä ei olisi joskus tuskaillut lukulasien katoamista. Kun lasit kulkevat kaulassa, ne pysyvät tallessa.

Artikkelin on tuottanut NÄE ry, ja se on julkaistu alunperin Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n sivuilla. Yhdistyksen toimintaan voi tutustua täällä.