Uutinen

Milloin veronkorotusten muutokset voimaan? - Kaupan liitto julkaissut koosteen veronkorotusten sisällöistä ja niiden aikatauluista

Milloin veronkorotusten muutokset voimaan? - Kaupan liitto julkaissut koosteen veronkorotusten sisällöistä ja niiden aikatauluista

Huhtikuun puolivälissä julkaistut sopeutustoimet pitivät sisällään veronkorotuksia painotettuna arvonlisäveroon ja muihin välillisiin veroihin.
Teksti Kaupan liitto
Share

3.5.2024

Share

Kaupan liitto on julkaissut koosteen hallituksen päättämistä veronkorotuksista, niiden aikatauluista, vaikutuksista ja Kaupan liiton toimista.


Uutinen on julkaistu Kaupan liiton verkkosivuilla, joilla voit myös seurata Kaupan liiton seurantaa ja tiedotusta veronkorotusten valmistelusta. Erikoiskaupan liitto on Kaupan liiton jäsenliitto.

Yleisen alv-kannan korotus 25,5 prosenttiin

Hallitus päätti korottaa yleistä arvonlisäverokantaa 25,5 prosenttiin, joka on EU:n toiseksi korkein heti Unkarin jälkeen. Arvonlisäverokannan korotus tulee voimaan 1.9.2024. Kaupoilla ja muilla yrityksillä on vain neljä kuukautta aikaa viedä muutos järjestelmiinsä.

Verohallinto julkaisee muutoksesta ja sen siirtymäajasta menettelyohjeen. Tarkkaa aikataulua ohjeelle ei ole vielä tiedossa. Kaupan liiton tietojen mukaan ohje tulee perustumaan samoihin siirtymäsäännöksiin, joita aikaisempien alv-korotusten aikaan on annettu.

Kaupan liitto järjestää kesälomien jälkeen alv-korotuksen muutosvaiheesta ilmaisen veroklinikan Kaupan liiton, Erikoiskaupan liiton ja Teknisen Kaupan Liiton jäsenille. Tilaisuudesta ja sen tarkasta ajankohdasta tullaan tiedottamaan myöhemmin lisää.

Makeisten alv-kannan korotus 25,5 prosenttiin

Kehysriihessä päätettiin myös korottaa makeisten ja suklaan arvonlisäverokantaa 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Vielä ei ole tiedossa tarkkaa aikataulua korotuksen voimaantulolle. Riihen tulopuolen laskemissa makeisveron on arvioitu tuottavan verotuloja myös vuonna 2025, joten veronkorotus tulee todennäköisesti voimaan vuoden 2025 aikana.

Varmaa on, että makeisten ja suklaan arvonlisäveron eriyttäminen muista elintarvikkeista, tulee aiheuttamaan tulkintaongelmia.

Hallitusohjelmassa linjattu kirjojen korotus 14 prosenttiin

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että nykyiseen 10 prosentin alennettuun arvonlisäverokantaan kuuluvat hyödykkeet siirretään 14 prosenttiin lukuun ottamatta sanoma- ja aikakauslehtiä. Kaupan alalla korotus koskee muun muassa kirjakauppa-alaa. Kaupan liiton tietojen mukaan korotustoimen aikataulu ei ole muuttunut riihessä tehtyjen verolinjausten myötä. Näin ollen kirjojen ja muiden nykyiseen 10 prosentin alv-kantaan sisältyvien hyödykkeiden korotus 14 prosenttiin tulisi voimaan 1.1.2025.

Kotitalousvähennyksen supistaminen 100 miljoonalle eurolla

Hallituksen sopeutustoimiin sisältyy myös 100 miljoonan euron leikkaus kotitalousvähennykseen. Kaupan liiton tietojen mukaan tällä hetkellä ei ole vielä poliittista linjausta siitä mistä kyseinen 100 miljoonaa euroa tullaan supistamaan kotitalousvähennyksen sisällä.

Todennäköistä on, että hallituksen esitys supistustoimista annetaan syksyllä 2024 ja leikkaus tulisi voimaan 1.1.2025.

Kaupan liitto seuraa veronkorotusten valmistelua ja tiedottaa asiasta sitä mukaan, kun tieto korotusten sisällöstä ja aikataulusta tarkentuu.