Uutinen

Kirjakaupoissa hienoista laskua painetun kirjan myynnin osalta – muiden tuotteiden myynti säilyi viime vuonna edellisen tasolla

Kirjakaupoissa hienoista laskua painetun kirjan myynnin osalta – muiden tuotteiden myynti säilyi viime vuonna edellisen tasolla

Painetun kirjan myynti laski viime vuonna hienoisesti.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

25.1.2024

Share

Kustantajien ja kirjakauppojen painetun kirjan myynti laski vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna. Muiden tuotteiden myynti pysyi samalla tasolla. Kirja-ala on pettynyt suunniteltuun arvonlisäveron kiristykseen.


Kirjakauppaliitto ja Suomen Kustannusyhdistys julkaisi vuoden 2023 kirjamyynnin pikatilastot. Myyntitilastot osoittavat hienoista laskua painettujen kirjojen myynnissä edelliseen vuoteen verrattuna, Painetun kirjan myynti jälleenmyyjille laski 2,3 prosenttia ja kirjakauppojen kuluttajamyynti 1,9 prosenttia. Kirjakauppojen muiden tuotteiden myynti pysytteli viime vuonna vuoden 2022 tasolla.

Vuonna 2021 voimaan astunut laajennettu oppivelvollisuus näkyy edelleen miinusmerkkisenä kirjakauppojen myyntiluvuissa. Oppimateriaalimyynti laski viime vuonna 22 prosentilla ja oppikirjojen myynti on käytännössä hävinnyt kokonaan kirjakaupoista. Oppimateriaalin myynti nosti sen sijaan kustantajien kokonaismyynnin kasvuun.

Kirja-ala on huolestunut hallituksen suunnitelmasta nostaa kirjojen ja oppimateriaalin arvonlisäveroa 14 prosenttiin nykyisestä 10 prosentin verokannasta. Veronkiristys synkistää Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan alan näkymiä merkittävästi. Yhdistykset kantavat huolta päätöksen vaikutuksista suomalaisten lukutaitoon ja Pisa-tuloksiin. Kirja-alan edustajat muistuttavat, että Suomi verottaa jo nyt kirjoja rankemmin kuin verrokkimaat.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlssonin mielestä nyt tarvittaisiin toimia lukutaidon edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

”Vuonna 2023 julkaistun PISA-tutkimuksen mukaan suomalaisnuorten osaamistason huomattavin negatiivinen muutos oli tapahtunut lukutaidossa.On huolestuttavaa, että lasten- ja nuortenkirjojen myynti on laskenut”, toteaa Karlsson.