Uutinen

Kaupan opoTET-päivissä jaettiin ajankohtaista tietoa alasta Kuopion ja Jyväskylän opinto-ohjaajille

Kaupan opoTET-päivissä jaettiin ajankohtaista tietoa alasta Kuopion ja Jyväskylän opinto-ohjaajille

OpoTETin yrityskumppaneina toimivat Osuuskauppa PeeÄssä, STARK Kuopio, Osuuskauppa Keskimaa ja K-Rauta Jyväskylä.
7.12.2023
Share
Share

Kaupan liitto ja Erikoiskaupan liitto Etu ry järjestivät syksyn aikana tutustumispäivät kaupan alaan Kuopiossa ja Jyväskylässä. Perusopetuksen ja toisen asteen opinto-ohjaajat saivat vierailuilla eväitä työhönsä opinto-ohjaamisessa ja tietoa kaupan alan yritysten tarjoamista uramahdollisuuksista.


Kaupan opoTET-päivien tavoitteena on kertoa opinto-ohjaajille kaupan alasta, sen monipuolisuudesta ja mahdollisuuksista. Teemoihin syvennytään asiantuntijapuheenvuorojen ja käytännön yritysvierailujen kautta. Ohjelma sisältää myös runsaasti aikaa keskusteluille ja verkostoitumiselle.

”Kaupan opoTET-päivät ovat hieno tilaisuus koota kymmeniä opinto-ohjaajia eri koulutusasteilta yhteen kuulemaan ja keskustelemaan kaupan alasta. Ajankohtaisen tiedon välittäminen ohjauksen ammattilaisille on erityisen tärkeää kovaa vauhtia muuttuvalle kaupan alalle, jotta myös nuoret saavat opintojen aikaisen ohjauksen aikana tietoa alan muutoksista ja monipuolisuudesta”, Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka tiivistää.

Päivät aloitettiin kaupan alan esittelyllä, jossa Kaupan liiton koulutusasiantuntija Moona Naakka ja Erikoiskaupan liitto Etu ry:n viestintäasiantuntija Kinja Pakarinen kertoivat kaupan alasta, sen toimialoista, työmahdollisuuksista, osaamistarpeista ja koulutuspoluista alalle.

“Ala muuttuu nopeasti, ja esimerkiksi robotiikka sekä tekoäly luovat uusia työmahdollisuuksia. On ollut hieno tilaisuus päästä jakamaan ajatuksia opetushenkilöstön kanssa. OpoTET takaa uusien ideoinnin synnyn puolin ja toisin, mikä välittyy nuorille saakka”, Kinja Pakarinen, Erikoiskaupan liitto ETU ry:n viestintäasiantuntija toteaa.

Yli 40 opinto-ohjaajaa ja 33 oppilaitosta osallistui päiviin

Päivät keräsivät tänä syksynä noin viisikymmentä opinto-ohjaajaa yhteen. Kuopiossa osallistujia oli hieman yli 20 ja he edustivat 14:ä oppilaitosta. Päivään osallistui Kuopion lisäksi myös Rautalammen, Varkauden ja Lapinlahden opinto-ohjaajia. Jyväskylän-tapahtumaan osallistui 21 opinto-ohjaajaa alueen 19 oppilaitoksesta. Osallistujia tuli myös Jyväskylän lisäksi Keuruulta, Vaajakoskelta, Joutsasta, Jämsästä, Petäjävedeltä ja Korpilahdelta.

”Oli ilo huomata, kuinka laajasti kaupan ala herättää kiinnostusta opinto-ohjaajien keskuudessa. He ovat arvokkaita viestin välittäjiä nuorten ja alan työnantajien välillä”, Kinja Pakarinen kommentoi.

”Päivät keräsivät osallistujia myös Kuopion ja Jyväskylän lähialueilta, joka vahvistaa näkemystä tämän tyyppisten tapahtumien tarpeelle ympäri Suomen.” Moona Naakka lisää.

Käytännön vierailut yrityksissä avaavat näkymän asiakkaille harvoin näkyviin tehtäviin

Tänä syksynä tapahtuman yrityskumppaneina toimivat Osuuskauppa PeeÄssä, STARK Kuopio, Osuuskauppa Keskimaa ja K-Rauta Jyväskylä.

Osuuskauppa PeeÄssän yritysvierailulla tutustuttiin Kuopion Prismaan ja osuuskauppaan. Prisma-johtaja Kirsi Jeskanen, Sale-ryhmäpäällikkö Jetta Pöyhönen ja poolipäällikkö Kaisa Ripatti kertoivat aluksi omista urapoluistaan osuuskaupassa, sillä he kaikki ovat aloittaneet osuuskauppauransa perustehtävistä, opiskelleet työn ohessa ja edenneet urallaan uusin tehtäviin. Osuuskaupan väen puheenvuorossa syvennyttiin myös nuorten työllistämiseen ja osaamistarpeisiin päivittäistavarakaupassa. Puheenvuoron jälkeen osallistujat pääsivät tutustumaan Kuopion Prismaan varasto- ja myymäläkierroksella.

Osuuskauppa Keskimaan yritysvierailulla Jyväskylässä syvennyttiin osuuskaupan ja Prisma Seppälän esittelyn lisäksi urapolkuihin ja sisäisiin valmennuksiin. Lisäksi vierailulla kuultiin työssäoppimisesta ja nuorten monipuolisista työmahdollisuuksista. Vierailun kruunasi käytännön tutustuminen Prisma Seppälän päivittäistavara-, käyttötavara- ja verkkokauppaan. Osuuskauppa Keskimaan päivää ja esityksiä toteuttivat osuuskaupan henkilöstöjohtaja Kaisamaria Thusberg ja projektipäällikklö Päivi Pihlaja sekä Prisma Seppälän prismajohtaja Joonas Heiskanen, myyntipäällikkö Juuso Tyyskä, myyjä Kielo Aho, saatavuusvastaava Anna-Maija Sauri ja myyjä Taavi Sievinen.

STARK Kuopion yritysvierailulla osallistujat johdatettiin raudan, rakentamisen ja remontoinnin toimialaan. Kuopion-pisteen yksikköpäällikkö Ismo Koski kertoi vierailun aluksi nuorten työmahdollisuuksista, oppilaitosyhteistyöstä ja toimialan erityispiirteistä osaamisen näkökulmasta. Osallistujat kuulivat myös myymäläesimies Tero Korhosen ja yrityspalvelumyyjä Jukka Puumalaisen urapoluista ja koulutuksesta. Yritysvierailu päättyi käytännön vierailuun ulko- ja sisävarastossa ja myymälän tiloissa.

K-Rauta Tourutornin osuudessa kuultiin K-Raudan kauppiaspolusta, urapoluista ja kehittymisestä K-ryhmässä. Lisäksi vierailulla syvennyttiin nuorten harjoitteluihin ja työmahdollisuuksiin. Vierailu päättyi tutustumiseen K-Rauta Tourutornin myymälään ja taustatoimintoihin. Vierailun sisältöineen toteutti diplomikauppias Marko Vuorimaa.

​​​​​​​

OpoTET keräsi kiitosta, ja jatkoa toivotaan 

Molempien päivien osallistujakiintiöt täyttyivät nopeasti alkusyksystä avatun ilmoittautumisen avauduttua. Odotukset päiville olivat korkealla ja opinto-ohjaajilta saadun palautteen mukaan odotukset myös täyttyivät. Samantyyppisille tutustumispäiville toivotaan jatkoa.

”Kaupan alan opoTET oli todella antoisa! Päivän aikana käsitykseni kaupan alan työmahdollisuuksista laajenivat, ja opin uutta erilaisista urapoluista. Aion ehdottomasti hyödyntää päivän antia kaupan alan monipuolisista mahdollisuuksista ohjaustyössäni työnhakijoiden parissa”, Savon ammattiopiston opinto-ohjaaja Karoliina Peltola kommentoi.

Kuokkalan yhtenäiskoulun opinto-ohjaaja Jana Toivanen tiivistää: ‘’Kiitos vielä kerran opoTet-päivästä! Oli mainio kokonaisuus! Tämä oli minulle ensimmäinen opoTET, eli innokkaasti ja suurien odotuksien kanssa olin mukana. Ja sain juuri sitä, mitä päivältä odotin: kaupan ala uratarinoineen, kulissien takaa, tulevaisuuden visiot ja harjoittelupolut oppilaille. Ihanat kohtaamiset ja keskustelut päivän aikana kruunasivat päivän. Monet diat tulevat käyttöön myös opetuksessa ja ohjauksessa. Iso kiitos!’’