Uutinen

Vuoden keskustateko palkittiin – Pori nappasi ykkössijan

Vuoden keskustateko palkittiin – Pori nappasi ykkössijan

Porin keskustassa järjestetään vuoden aikana useita tapahtumia, jotka lisäävät keskustan elinvoimaa ja houkuttelevuutta.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry, Kuva: Markus
Share

25.10.2023

Share

Elävät Kaupunkikeskustat ry:n järjestämän keskustateko-kilpailun voitto meni tänä vuonna Poriin. Ykkössijan napannut taidefestivaali Ars Pori oli palkintoraadin mielestä vaikuttava ja ajankohtainen tapahtuma, joka elävöitti kaupungin keskustaa.


Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry järjesti nyt neljättä kertaa kilpailun vuoden keskustateosta. Kilpailun tavoitteena on löytää kaupunkikeskustoja elävöittävä hanke, jota muut kaupungit ja kaupunkikeskustayhdistykset voivat hyödyntää kehittäessään omia tapahtumiaan. Kilpailussa arvioidaan tapahtuman vaikuttavuutta, talousvaikutuksia sekä moninaisuutta ja kannustavuutta. Keskustatekokilpailuun saatiin 17 ehdotusta ympäri Suomea.

Tämän vuoden keskustatekopalkinto meni Poriin. Voittajaksi valitun keskustatapahtuman toteuttivat laajat tahot kiinteistönomistajista erilaisiin kulttuuri- ja taideyhteisöihin. Tapahtuma liikutti 10 000 porilaista ja se sai valtakunnallistakin näkyvyyttä. Palkintoraadin mukaan porilaiset kokevat taidefestivaalin omakseen ja tapahtuma on vaikuttava ja monistettava sekä erittäin ajankohtainen.

Ars Pori on taidefestivaali, joka sai alkunsa ajatuksesta tuoda taidetta ja kulttuuria tyhjiin liiketiloihin, etsiä keinoja elävöittää autioituvaa kaupunkikeskustaa ja luoda puitteita taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden työlle.

EKK:n keskustatekoraadin jäsen Ulla Pöllänen pitää ykkössijan saanutta tapahtumaa erittäin onnistuneena.

”Porissa on tehty hyvää työtä keskustan elinvoiman vahvistamiseksi ja siellä on vahva perinne hyvistä tapahtumista, jotka vetävät ihmisiä keskustaan. Ars Pori-hankkeessa hienoa on se, että siinä monet tahot ovat tehneet yhteistyötä ja tapahtumaa kehitetään koko ajan.”

Erikoiskaupan liiton toimitusjohtajana ja EKK ry:n hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Pöllänen näkee keskustojen kehittämisen tärkeänä kaupan alan yrityksille.

”Keskustojen kehittämisen myötä lisääntyvät asiakasmäärät näkyvät myös erikoiskaupan yrityksissä, joista monet toimivat kivijaloissa keskustoissa.”

EKK:n keskustatekoraatiin kuuluivat Ulla Pölläsen lisäksi Tero Lassila, Eija Kölhi, Anne Jarva, Tiina Oksala, Minna Seppänen sekä Tea Taivalkoski.

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry on perustettu vuonna 1997. Järjestöön kuuluu kattavasti kaupunkikeskustatoimijoita ympäri Suomea. Jäsenistöön kuuluu edustajia kaupungeista, kaupunkikeskustayhdistyksistä, kaupan keskusjärjestöistä, kaupan keskusliikkeistä ja keskustakehittämisen asiantuntijoita. EKK:n kehittämistyökaluihin kuuluvat esimerkiksi kaavoitus, rakenteellinen ja kaupunkikuvallinen kehittämistyö, kiinteistöjen ja kortteleiden jalostaminen, kaupallisten toimintojen kehittäminen sekä erilaiset markkinointi- ja viestintätuotteet sekä elämykselliset keskustatapahtumat.