Blogi

Karita Sainio: "Perustimme aidosti vastuullisen kosmetiikkabrändin muuttamaan kosmetiikkamaailmaa – pyrimme jopa saamaan pakkausten korkeista ekologisia"

Karita Sainio: "Perustimme aidosti vastuullisen kosmetiikkabrändin muuttamaan kosmetiikkamaailmaa – pyrimme jopa saamaan pakkausten korkeista ekologisia"

Karita Sainio työuralla tärkeässä roolissa ovat olleet ekologiset ja eettiset brändit. Nyt hän johtaa Moi Forest -startupia, jonka tuotteet perustuvat metsän parantaviin mikrobeihin.
Teksti Karita Sainio Kuva Moi Forest
Share

14.6.2022

Share

Karita Sainio perusti menestyvän vastuullisiin tuotteisiin keskittyneen PR-toimiston. Nyt hän vetää vastuullista kosmetiikkaa valmistavaa yritystä, Moi Forestia. Kirjoituksessaan hän kertoo, mistä hän sai ajatuksen uuteen kosmetiikkabrändiin, ja miten tärkeässä roolissa on pakkaus.


Yrityksen perustaminen on mahdollisuus luoda jotakin uutta nollasta. Ja nollasta minäkin aloitin – jälleen. Olin aikoinaan perustanut vastuullisiin tuotteisiin keskittyneen PR-toimiston, johtanut sitä kunnes se seisoi tukevasti jaloillaan ja myynyt sen eteenpäin. Sen jälkeen halusin hengähtää hetken.

Vuonna 2019 kuulin, että Helsingin ja Tampereen yliopistot olivat tehneet suuren innovaation, mikrobiuutteen, jonka tarkoituksena on palauttaa ihmisten terveydelle elintärkeä yhteys luontoon.

Siitä sain ajatuksen, että alan kehittää uutta funktionaalista kosmetiikkabrändiä ja kerään sen perustamista varten tiimin.

Viime vuosina on havahduttu siihen että immuunisairaudet ovat yleistyneet samaa tahtia kuin ihmisten suhde luontoon on muuttunut etäisemmäksi.

Helsingin ja Tampereen yliopistoissa kehitetty mikrobiuute sisältää tuhansia luonnon hoitavia mikrobeja ja auttaa ennaltaehkäisemään immuunivälitteisten sairauksien syntymistä, jos metsään ei itse pääse. Parhaiten mikrobiuutteen vaikutus toimii ihon kautta, joten uusi raaka-aine sopi täydellisesti kosmetiikkavoiteeseen.

Tästä alkoi Moi Forestin tarina.

Kahden vuoden tuotekehityksen jälkeen vuonna 2021 toimme Moi Forest -metsäpölytuotteet markkinoille. Sitä ennen Moi Forestista luotiin 360°-vastuullinen kosmetiikkabrändi, jonka tuotantotavat kestävät tarkastelua kriittisemmästäkin näkökulmasta.

Raaka-aineet

Koko tiimimme oli jo pitkään tehnyt töitä vastuullisten brändien kanssa, ja meille oli itsestään selvää, että tuotteemme ovat luonnonkosmetiikkaa. Perinteiseen kosmetiikkateollisuuteen liittyy paljon ekologisia ja eettisiä kysymysmerkkejä: raaka-aineiden viljelyyn, keräämiseen kuin niiden keräytymiseen luontoon tai hormonihäiritsijöinä käyttäjien kehoon.

Mutta miten varmistaa, että käyttämämme raaka-aineet ovat oikeasti luomua? Pääraaka-aineemme tulevat Suomesta, mutta meillä ei ole mahdollisuutta matkustaa esimerkiksi Afrikkaan tarkistamaan, että käyttämämme sheavoi on vastuullisesti viljeltyä. Palvelu on parempi ulkoistaa, ja halusimme kansainvälisesti arvostetun Cosmos Organic -sertifioinnin tuotteillemme. Tämä tarkoittaa, että niin tehtaamme kuin raaka-aineemme on auditoitu vastuulliseksi kolmannen osapuolen toimesta.

Sertifiointi maksaa ja hidastaa tuotantoprosessia, sillä auditointi on tiukka ja tuotteita ei voi vain sylkeä markkinoille sellaisenaan. Mutta vain näin voimme aidosti tietää, mitä tuotteemme sisältää. Tunnettu sertifikaatti tuo myös uskottavuutta kansainvälisille markkinoille siirtyessä. 

Moi Forestin tuotteet valmistetaan Suomessa, ja mahdollisuuksien mukaan suomalaisista raaka-aineista.

Kotimaisuus

Kotimaisuus on hottia, mutta ei edullista. Houkutus aloittaa tuotanto esimerkiksi Latviassa on suuri, jotta tuotteiden kuluja saisi edes jostakin kohtaa kuriin. Halusimme kuitenkin käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita ja valmistaa tuotteemme Suomessa. Tällä hetkellä käytämme esimerkiksi Lapista kerättyä maariantuoksuheinää, jota ei ole aikaisemmin käytetty kosmetiikassa. Pohjoisen shamaanit ovat jo muinoin käyttäneet maariantuoksuheinää rohtona.

Kotimaamme kasvisto on aarreaitta, mutta on meille tullut hutejakin. Selvitimme pitkään kotimaisen kallioimarteen käyttöä tuotteistamme. Sitten selvisi, ettei tätä kaunista kasvia ole mahdollista kerätä kestävästi luonnosta. Niin meidän oli jätettävä kallioimarteet kaunistamaan luontoa.

Pakkaus

Metsämikrobiuutteen soveltaminen kosmetiikkaan vaati paljon testausta, sillä metsän mikrobit käyttäytyivät ennalta-arvaamattomalla tavalla. Päätimme silti ottaa vastaan toisenkin haasteen ja käyttää täysin uutta innovaatiota pakkauksessa, Stora Enson kehittämää pahvituubia. Olimme mukana kartonkituubin loppuvaiheen tuotekehityksessä, ja vaikka pakkaus on jo käytössä, joudumme vieläkin viilaamaan tuubia kohdilleen. 

Olemme kuitenkin supertyytyväisiä, sillä käyttämämme kartonkituubi vähentää yli 70 prosenttia muovin määrään tuotteissamme. Tuubiemme korkit on vielä valmistettu kierrätettävästä muovista ja nyt teemme töitä, jotta saisimme tuubiin kartongista valmistetun korkin – ensimmäisinä maailmassa! Suurin osa kosmetiikkatuotteista pakataan edelleen muoviin, mutta uskomme, että koko kosmetiikkateollisuus tulee nopeallakin aikataululla siirtymään enemmän kartonkituubeihin.

Moi Forestin pakkauksissa hyödynnetään Stora Enson uutta teknologiaa, kartonkituubia.

Hiilijalanjälki

Koska saamme raaka-aineemme ja jopa pakkausmateriaalimme luonnosta, haluamme antaa jotakin myös takaisin. Ylikompensoimme jokaisen tuottamamme tuotteen hiilijalanjäljen kotimaisen Compensate Säätiön kautta. Koska ilmakehässä on enemmän päästöjä kuin planeettamme sietokyky kestää, maksamme siitä, että maapallolle istutetaan uutta metsää.

Kehitämme toimintaamme siihen saakka, kunnes päästömme ovat nollassa.

Karita Sainio on luonut työuransa ekologisten ja eettisten brändien parissa. Hän on kirjoittanut kirjoja kestävästä elämäntavasta ja on vastuullisuuteen erikoistuneen PR-toimisto Sugar Helsingin perustaja. Tällä hetkellä Sainio johtaa metsän parantaviin mikrobeihin perustuvaa Moi Forest -startupia.