Uutinen

Erikoiskauppa tarjoaa kesätyötä tuhansille nuorille

Erikoiskauppa tarjoaa kesätyötä tuhansille nuorille

Erikoiskaupassa on tarjolla monia erilaisia tehtäviä kesätöitä hakeville nuorille.
Teksti Miia Savaspuro, kuva Pixelshot
Share

15.2.2023

Share

Erikoiskaupan alalla on tarjolla runsaasti kesätyöpaikkoja jälleen tulevana kesänä. Nuoria tarvitaan muun muassa myynti-, asiakaspalvelu- ja varastotyöhön. Työnantajat pyrkivät olemaan siellä missä nuoretkin eli somessa. Esimerkiksi Stark laajensi kesätyökampanjansa tänä vuonna TikTokiin.


Erikoiskaupan yritykset tarjoavat taas tänä vuonna nuorille runsaasti kesätöitä. Hyvä työllisyystilanne ja työvoimapula heijastuvat myös kesätyömahdollisuuksiin ja moni yritys onkin ilmoittanut palkkaavansa tänä vuonna ennätysmäärän kesätyöntekijöitä. Esimerkiksi Suomen suurimmalla työnvälitysalustalla Duunitorilla on julkaistu enemmän kesätyöpaikkailmoituksia kuin viime vuonna, joka sekin oli jo ennätysvuosi.

Rakennustarvikeketju Stark palkkaa vuosittain noin sata kesätyöntekijää. Nuoria tarvitaan pääasiassa myyntiin ja asiakaspalvelutehtäviin myymälöihin ja isoille noutopihoille. Starkin henkilöstöjohtaja Riikka Tarkiainen kertoo, että nuoret pääsevät tekemään samoja töitä kuin vakituisetkin työntekijät.

”Tästä olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Nuoret oppivat uutta rakentamisesta, myynnistä ja asiakaspalvelusta ja kokevat sen hyödylliseksi, suuntautuvat he sitten mille alalle tahansa tulevaisuudessa.”

Tarkiaisen mukaan Starkille hakeutuu paljon nuoria, jotka ovat olleet talossa aiemmin kesätöissä tai harjoittelijoina. Hakea voi myös ilman aiempaa kokemusta ja monenlaisista taustoista.

Stark rekrytoi nuoria omien kotisivujen, somekanavien, myymälöiden, Oikotien ja Duunitorin kautta, ja tekee yhteistyötä myös paikallisten oppilaitosten kanssa.

”Pyrimme olemaan siellä, missä nuoretkin ovat. Tänä vuonna lisäsimme kesätyökampanjan kanavaksi myös TikTokin”, Tarkiainen kertoo.

Kaikki Starkin kesätyöntekijät käyvät läpi perehdytysohjelman verkkokoulutuspalvelussa, minkä lisäksi nuoria koulutetaan paikallisesti ja tehtäväkohtaisesti. Hyvä perehdytys on edellytys sekä työssä onnistumiseen että myönteiseen kokemukseen työstä ja työpaikasta.

”Tärkeimpänä pidämme sitä, että henkilö viihtyy asiakaspalvelussa ja on innokas oppimaan. Toivomme, että nuori uskaltaa ottaa asiakkaisiin kontaktia, on oma-aloitteinen, vastuuntuntoinen, luotettava ja rohkea. Toki on plussaa, jos kaupan alalta tai asiakaspalvelusta löytyy jo kokemusta, samoin noutopihan puolella trukinajokokemus katsotaan eduksi.”

Kovassa nosteessa oleva kierrätysmuotiin erikoistunut Relove on haluttu työpaikka nuorten keskuudessa. Kun yritys avasi hiljattain uuden myymälän Tampereelle, yhteistyökumppani Baronan operoimaan rekryyn tuli hakemuksia yli 800. Yhtiön second hand -toimen johtajan Jenna Andelinin mukaan myös kesätyöpaikkojen määrä yhtiössä on kasvamassa. Tämän vuoden osalta lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty, sillä kesälomasuunnittelu on työn alla. Ilmassa on myös monta epävarmuustekijää: inflaatio vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja koronapandemian jäljet vaikuttavat erikoiskaupassa pitkään.

Andelinin mukaan kiertotalouteen erikoistuneessa muotiliikkeessä tarjotaan ensisijaisesti kesätöitä tiimissä jo oleville osa-aikaisille, ekstraajille ja esimerkiksi aiemmin töissä olleille tet-harjoittelijoille. Erikoiskaupan prosessit vaativat usein pidemmän perehdytysjakson, sillä opeteltavaa ja sisäistettävää on paljon.

”Kesätyöpaikkoja tarjotessa on tärkeää muistaa, että nuorille on annettava mahdollisuus aloittaa työkokemuksen keruu jostain. Erikoiskaupan ala ei ole kuitenkaan aina se helpoin väylä.”

Andelinin mukaan rekrytoinneissa arvostetaan aiempaa kokemusta alalta ja asiakaspalvelusta. Tärkeintä on kuitenkin positiivinen can do -asenne ja oma-aloitteisuus.

”Relovella päivät ovat usein ihanan intensiivisiä, joten reippaus, avoimuus ja tarkkuus ovat erinomaisia ominaisuuksia.”

Jos nuorella ei vielä ole aiempaa työkokemusta ja pesti on lyhyt, hän pääsee Andelinin mukaan avustamaan tiimiä päivittäisissä työtehtävissä, joita ovat esimerkiksi tuotteiden henkarointi, höyryttely, myymälän järjestely, tuotteiden hälyttäminen ja muut avustavat työtehtävät. 

”Meille tulee paljon hakemuksia sekä suoraan että Baronan kautta. Olemme erittäin onnekkaita, että Relove kiinnostaa työpaikkana suuresti. Olemme tästä tietysti kiitollisia ja ylpeitä. Teemme koko ajan töitä visiomme eteen, että Relove olisi inspiroivin ja halutuin työpaikka.”