Uutinen

Asuntokaupan ja rakentamisen hiljeneminen vaikuttaa kodinkoneiden myyntiin – ETKO julkaisi ensimmäisen kvartaalin myyntitiedot

Asuntokaupan ja rakentamisen hiljeneminen vaikuttaa kodinkoneiden myyntiin – ETKO julkaisi ensimmäisen kvartaalin myyntitiedot

Viihde-elektroniikan osalta ensimmäinen kvartaali oli haastava. Tulevan kesän urheilutapahtumat piristävät suurten TV-laitteiden myyntiä.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

3.5.2024

Share

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry julkaisi tuoreet myyntiluvut vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Isojen kodinkoneiden myynti sakkaa asuntokaupan mukana. Terveyttä ja hyvinvointia edistävät tuotteet kiinnostavat pienten kodinkoneiden ostajia.


Isojen kodinkoneiden myynti laski tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 10 prosentilla verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Myös pienten kodinkoneiden kohdalla nähtiin euromääräisesti pientä laskua. Kappalemäärissä pienissä kodinkoneissa nähtiin kuitenkin puolentoista prosentin kasvua. Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja ETKO ry:n tilastoista.

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry:n varapuheenjohtaja Niko Sandström korostaa, että isoja kodinkoneita hankintaan erityisesti remonttien ja muuttojen yhteydessä.

”Kun asuntokauppa taas virkoaa, uskon sen näkyvän positiivisesti ja nopeasti myös isojen kodinkoneiden myynnissä”, Sandström ennakoi.

Kuluttajien ostoskäyttäytymiseen vaikuttaa edelleen puheet sähkön hinnasta. Erityisesti pesukoneiden ja tiskikoneiden myynnissä näkyy siirtymää energiatehokkaampiin koneisiin.

Pienten kodinkoneiden myyntimäärä kasvoi ja kisakatsomoiden rakentaminen innosti TV-kaupoille

Pienten kodinkoneiden kappalemääräinen myynti kasvoi vuoden alussa. Myyntiä piristi erityisesti airfryer-laitteiden myynti, mikä lähes kaksinkertaistui viime vuodesta. Ilmanpuhdistuslaitteet, mehustimet ja sähköhammasharjat olivat myös tuoteryhmiä, joiden myynti kasvoi myyntitilaston mukaan.

Viihde-elektroniikan osalta ensimmäinen kvartaali oli haastava. ETKO ry:n mukaan taloudellista epävarmuutta aiheuttivat alkuvuoden laajat lakot. Myyntitilaston mukaan TV-laitteiden myynti oli kuitenkin alkuvuonna tasaista. Erityisesti isojen, yli 65-tuumaisten televisioiden myynti kasvoi. Tulevan kesän suuret urheilutapahtumat saavat kuluttajat panostamaan kisakatsomoihin.

“Omaan kotikatsomoon halutaan panostaa, ja suuremmilta ruuduilta on mielekkäämpää nauttia urheiluelämyksistä”, toteaa ETKO ry:n puheenjohtaja Markus Nummisalo yhdistyksen tiedotteessa.

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry on vuonna 2023 ETK ry:n pohjalle perustettu koko kodintekniikan alan toimijat yhteen kokoava yhdistys. Yhdistys on Erikoiskaupan liiton jäsen.