Uutinen

Asuntokaupan ja rakentamisen alavire heijastuu myös kodinkonekauppaan

Asuntokaupan ja rakentamisen alavire heijastuu myös kodinkonekauppaan

Teksti Miia Savaspuro
Share

20.2.2024

Share

Erityisesti isojen kodinkoneiden myynti takkusi viime vuonna. Toisaalta pienten arjen helpottajien kuten varsi-imurien ja hittituote air fryerien myynti kasvoi. Tästä vuodesta odotetaan suurinpiirtein viime vuoden kaltaista.


Asuntokaupan ja uudisrakentamisen taantuma heijastui myös kodinkonekauppaan. Ihmiset muuttivat ja remontoivat vähemmän, ja kun asuntorakentaminenkin hiipui, erityisesti isojen kodinkoneiden, kuten jääkaappien, pakastimien, astian- ja pyykinpesukoneiden sekä hellojen ja uunien myynti kutistui. Erityisesti vuoden viimeinen vuosineljännes sujui mollivoittoisesti, kun isojen kodinkoneiden myynti laski yli kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta.

Luvut selviävät Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry:n tilastoista.

”Isojen kodinkoneiden kuluttajamyynti oli viime vuonna karvan alle 500 miljoonaa euroa. Siinä oli laskua reilut seitsemän prosenttia edellisvuoteen nähden”, kertoo ETKOn varapuheenjohtaja, Gigantin toimitusjohtaja Niko Sandström.

Sandström näkee luvuissa kuitenkin myös valonpilkahduksia.

“Pienten kodinkoneiden myynti sen sijaan kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä. Kvartaalia voi pitää jopa menestyksekkäänä, sillä sekä keskiostoksen arvo, kappalemyynti että kokonaismyynti nousivat. Joulusesongin ja Black Fridayn osuus tästä on merkittävä, sillä viimeisen kvartaalin osuus koko vuoden myynnistä oli noin kolmannes.”

Sandströmin mukaan kaupaksi menivät erityisesti AirFryerit, mehupuristimet, silppurit ja pienet monitoimikoneet. Viime vuoden hittituotteeksi nousseiden AirFryerien myynti lähes kaksinkertaistui loppuvuonna.

”Ihmiset haluavat edelleen panostaa hyvinvointiinsa sekä helpottaa arkeaan näiden laitteiden avulla. Lisäksi pienet kodinkoneet olivat erittäin suosittuja ja haluttuja joululahjoja”, Sandström kertoo.

Sandströmin mukaan isojen kodinkoneiden heikosta menekistä huolimatta vahva viimeinen vuosineljännes lievensi myynnin laskua koko vuoden osalta.

”Vahva loppuvuosi herättää toiveita tämän vuoden osalta. Odotamme myynnin olevan kokonaisuudessaan suunnilleen viime vuoden tasolla.”