Uutinen

Vanhempainvapaat muuttuvat syksyllä – Nämä asiat työnantajan kannattaa ottaa huomioon jo nyt

Vanhempainvapaat muuttuvat syksyllä – Nämä asiat työnantajan kannattaa ottaa huomioon jo nyt

Vanhempainvapaauudistus astuu voimaan elokuussa.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

6.5.2022

Share

Perhevapaauudistus astuu voimaan syksyllä. Uuden vanhempainvapaamallin mukaisia päivärahoja voidaan hakea jo nyt, mikäli lapsi on syntymässä 4.9. jälkeen. Työnantajien on hyvä ottaa muutokset huomioon viimeistään nyt.


Elokuun alussa voimaan astuva perhevapaauudistus pidentää vanhempainvapaita. Jatkossa vanhempainrahapäiviä on yhteensä 320 arkipäivää, jotka jakaantuvat tasan molemmille lapsen vanhemmille. Vanhempi voi siirtää näistä päivistä enintään 63 päivää toiselle vanhemmalle. Ennen lapsen syntymää maksetaan raskausrahaa 40 arkipäivän ajalta. Uudistuksen tavoitteena on jakaa perhevapaat tasaisemmin vanhempien kesken.

Työnantajien kannattaa huomioida perhevapaita koskevien termien muutokset. Päivärahoja voi kuitenkin hakea jo nyt olemassa olevilla Kelan hakemuksilla ja ilmoituksilla, vaikka etuuksien nimiä ei ole vielä päivitetty.

Kelan mukaan uusi perhevapaamalli tarjoaa perheille enemmän mahdollisuuksia, valinnanvapautta ja joustoja perhevapaiden pitämiseen. Työnantajien kannattaa varautua siihen, että vanhempainvapaita pidetään jatkossa eri tavalla kuin aikaisemmin. Työsuhteessa olevat vanhemmat voivat esimerkiksi pitää vanhempainvapaita neljässä eri jaksossa.

Yrittäjille vanhempainvapaauudistus tuo myös lisää joustavuutta, kun päivärahapäivät voi käyttää useammassa eri jaksossa. Vanhempainvapaita voi käyttää myös osittain ja käyttää kiintiöstä puolikkaita päiviä. Tämä mahdollistaa yritystoiminnan pyörittämisen osa-aikaisesti.

Suomen Yrittäjien mukaan vanhempainvapaauudistuksen arvioidaan lisäävän julkisen talouden menoja 80 miljoonalla eurolla vuodessa. Lisäkustannus voi Yrittäjien arvion mukaan lisätä työnantajien sairasvakuutusmaksua noin 0,05 prosenttiyksikköä. Korotuspaine voi olla suurempikin, mikäli perhevapaita aletaan käyttämään enemmän uudistuksen myötä.

Lisätietoa uusista perhe-etuuksista ja vanhempainvapaan vaikutuksista yrityksille saa Kelan sivuilta.