Uutinen

Toimiva kilpailulainsäädäntö on markkinatalouden elinehto – Kilpailurikkomukset tarkastelussa erikoiskaupan yrittäjän näkökulmasta

Toimiva kilpailulainsäädäntö on markkinatalouden elinehto – Kilpailurikkomukset tarkastelussa erikoiskaupan yrittäjän näkökulmasta

Elinkeinoelämän keskusliiton kilpailuasiantuntija Annaliisa Oksanen. Kuva: Robert Örthén
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

20.1.2022

Share

Kilpailuoikeus sääntelee elinkeinonharjoittajien toimintaa markkinoilla. Erikoiskaupan yrittäjien on syytä tuntea kilpailulainsäädäntöä ja tunnistaa kilpailurikkomukset. Terve markkinatalous toteutuu vain silloin, kun pelisäännöt ovat selvät ja niiden noudattamista valvotaan tehokkaasti.Erikoiskaupan liitto Etu järjesti tästä ajankohtaisesta aiheesta verkkokoulutuksen tammikuussa. Kilpailuoikeus on ollut viime aikoina paljon julkisuudessa missä on käsitelty useita tapauksia liittyen kilpailurikkomuksiin. Kouluttajana Edun järjestämässä koulutuksessa oli Elinkeinoelämän keskusliiton kilpailuasiantuntija, varatuomari Annaliisa Oksanen.

”Kilpailuoikeuden tavoitteena on edistää markkinataloutta, samalla turvataan kuluttajien etua ja suojellaan tehokkaasti yritysten toimintaedellytyksiä ”, tiivisti Oksanen alustuksessaan.

Kilpailusääntelyllä on monta hyvää ja tärkeää tavoitetta: sen avulla pyritään muun muassa estämään vapaata kilpailua rajaavat sopimukset ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Esimerkiksi kartellit on kielletty kilpailulaissa, koska ne nostavat tuotteiden ja palveluiden hintatasoa sekä rajoittavat asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia.

Koulutuksessa Annaliisa Oksanen kävi läpi Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n valvontatoimintaa, tietojenvaihtoon liittyviä kysymyksiä, kokouksissa toimimista sekä tilastointia kilpailulainsäädännön näkökulmasta. Oksanen nosti esille myös yrityskohtaisen kilpailuoikeudellisen auditoinnin mahdollisuuksia.

”Asiantuntijajuristin kanssa voi olla syytä toteuttaa auditointi. Sen avulla saa varmuuden, että toimii oikein ja pystyy muuttamaan omaa toimintaa tarvittaessa”, Oksanen kiteytti.

Erikoiskaupan liitto Edulla on monipuolinen koulutustarjonta. Erikoiskaupan pulssi -nimellä toteutettavat verkkokoulutukset käsitelevät ajankohtaisia aiheita erikoiskaupan alalta. Lisää tietoa Edun koulutuksista tapahtumasivulla.