Näkökulma

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja – pidetään ne eläväisinä käyttämällä paikallisia palveluita

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja – pidetään ne eläväisinä käyttämällä paikallisia palveluita

Porin SuomiAreena ja muut kesäisen Suomen tapahtumat houkuttelevat ihmisiä kesäkaupunkien keskustoihin.
Teksti Markus Kalmi, Kuva: Markus Kalmi
Share

30.6.2023

Share

Pitkän ja kylmän talven jälkeen suomalaiset heräävät eloon kesäkuukausina. Muistetaan pitää myös paikalliset kaupan alan yritykset kiireisinä kehottaa Markus Kalmi kolumnissaan.


Erikoiskaupan liitto vieraili tällä viikolla Porissa tutustuen SuomiAreenan keskusteluihin ja tilaisuuksiin. Samalla meille tarjoutui mahtava tilaisuus tutustua Porin keskusta-alueen kehitykseen ja paikallisiin kaupan alan yrityksiin. Tapaamisten ja kokemusten jälkeen voi hyvin todeta, että Pori on oikein mukava ja eläväinen kesäkaupunki, josta löytyy myös kattavasti omaleimaisia erikoiskaupan liikkeitä.

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja. Itseasiassa jokaista Suomen kaupunkia voi luonnehtia kivaksi kesäkaupungiksi. Tämä johtuu toki lähinnä siitä, että oikeastaan kaikki Suomen kaupungit ovat enemmän tai vähemmän kurjia talvikaupunkeja. Kesällä kaupungit ja pienemmätkin taajamat heräävät eloon suomalaisten kömpiessä esiin talvihorroksen vietostaan.

Eläväiset ja viihtyisät kaupunkikeskustat houkuttelevat väkeä erilaisilla kesätapahtumilla. Tapahtumat ja kattavat palvelut ovatkin avainasemassa ihmisten houkuttelemisessa kesämökeiltä ja rannoilta keskustoihin. Omaleimaiset paikalliset erikoiskaupan yritykset tuovat oman tärkeän mausteensa kaupunkikeskustojen elävöittämiseksi myös kesäkuukausina.

Monin paikoin kivan kesäkaupungin tunnelmaa häiritsee ja houkuttelevuutta vähentää tyhjinä ammottavat liiketilat. Erikoiskaupan yritykset ovatkin useilla paikkakunnilla joutuneet joko siirtymään asiakasvirtojen perässä kaupunkien laitamille, kauppakeskuksiin tai pahimmassa tapauksessa lopettamaan toimintansa kokonaan. Huoli kivijalkakauppojen häviämisestä onkin nousut vahvasti esille keskusteluissa eri kaupunkien edustajien kanssa. Erikoiskaupan liitto haluaa olla mukana etsimässä toimivia ratkaisuja tähän haasteeseen yhdessä kaupunkien, yritysten ja muiden yritysjärjestöjen kanssa.

Kaupan eri toimialojen pienet ja suuremmatkin yritykset ovat tärkeä osa elävää ja viihtyisää kaupunkikeskustaa. Pidetään meidän mukavat kesäkaupunkimme eläväisinä vierailemalla tapahtumissa ja käyttämällä paikallisia palveluita!

Kirjoittaja toimii Erikoiskaupan liiton yhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana.