Uutinen

Nyt on hyviä uutisia! – suomalaisten ostovoima kasvaa ministeriön mukaan jo ensi vuonna

Nyt on hyviä uutisia! – suomalaisten ostovoima kasvaa ministeriön mukaan jo ensi vuonna

Valtionvarainministeriön ekonomisti ja johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen sanoo, että ensi vuonna ostovoiman pitäisi jo kasvaa.
Teksti Sami Sykkö, kuva Valtionvarainministeriö
Share

22.11.2022

Share

Media on maalannut mustaa kuvaa taloudesta, ja moni suomalainen on ottanut viestin tosissaan. Mutta Valtionvarainministeriöllä on myönteisempi viesti: vaikeina aikoina kansalaisia tuetaan ja talven jälkeen ostovoima kasvaa taas.


Onko ihme, jos kansalaisten puntit ovat tutisseet.

”Keväällä puhuttiin bensanhinnan noususta ja syksyllä sähkönhinnan noususta”, Olli Kärkkäinen sanoo. Hän on Valtionvarainministeriön ekonomisti ja johtava erityisasiantuntija, joka analysoi työkseen esimerkiksi energiakriisiä ja sen vaikutuksia talouteen.

”Mediassa uutiset käsittelevät riskejä, ja minkä tyylisiä ne voivat olla. Ja siitä syntyvä tulevaisuudenkuva on synkempi, kuin ekonomistit ennustavat. Meidän ennusteissa ei ole edes taantumaa, vaan vain riski taantumasta.”

Media on tosiaan ottanut kaiken irti kauhukuvista.

”Otsikoissa korostetaan kaikkein huonoimpia vaihtoehtoja, eikä kerrota, että aika monella kotitaloudella menee aika hyvin.”

”Mediassa löydetään ne sähkölämmitteisissä omakotitaloissa olevat ihmiset, joiden sähkölasku nousee, mutta unohdetaan mainita ne kotitaloudet, joilla on edelleen edullinen määräaikainen sähkösopimus, ja joiden ostovoimaan sähkön hinnan nousu ei vaikuta”, Kärkkäinen sanoo.

Lopputulos on, että suomalaisten luottamus omaan talouteen laahaa matalalla.

”Kotitaloudet näkevät oman ja Suomen talouden synkempänä kuin mitä ekonomistit ennustavat.”

Toki on syytäkin säästää energiaa.

”On tarve, että kotitaloudet vähentävät sähkön kulutustaan ensi talvena, mutta ilman, että se menee pelottelun puolelle. Tämä tasapainottelu on hankalaa sekä viestijöille että medialle.”

Mutta valoa kohti – ennusteista päätellen – mennään.

”Talvi tulee varmasti olemaan vaikea, mutta ensi vuodelle ennustetaan jo ostovoiman kasvua.”

Kärkkäisen mukaan on ymmärrettävää, että pitkän kasvun, ja alhaisen tai olemattoman inflaation jälkeen suomalaisten on ollut vaikea hyväksyä, että nyt ajat ovat vähän toisenlaiset. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman inflaation takia rahan arvo on laskenut.

”Tänä vuonna palkat ovat nousseet hintoja hitaammin, ja sosiaalietuuksissa korotukset tulevat viiveellä.”

Valtio tukee nyt suomalaisten ostovoiman kasvua monin tavoin. Sosiaalietuuksiin on jo tehty ylimääräinen inflaatiotarkastus, ja ensi vuoden alussa esimerkiksi eläkkeisiin tulee tuntuvat korotukset.

”Sosiaalietuudet on sidottu hintoihin, joten ne kompensoivat pienituloisimmille hintojen nousua.”

Lapsilisät maksetaan joulukuussa tuplana, ja kotitalouksia tuetaan myös ensi vuonna. Hallitus on päättänyt, että esimerkiksi sähkön arvonlisäveroa lasketaan ensi vuoden alussa. Luvassa on myös sähkövähennyksiä ja sähkötukea.

”Nähdään, että talvesta on tulossa vaikea, joten on tehty poikkeuksellisia tukitoimia.”

Paljon riippuu Venäjän hyökkäyssodasta. Silti kertauksena:

”Valtionvarainministeriön ennusteissa ei ole edes taantumaa, vaikka kasvu hidastuukin ja riski taantumasta on olemassa.”

Ja kevään tullen inflaation pitäisi helpottaa ja ostovoiman taas kasvaa, Kärkkäinen sanoo.