Uutinen

Millä keinoin erikoiskauppa luo tulevaisuudessa hyvinvointia ja työpaikkoja? – erikoiskaupan vaalitavoiteohjelmat kertovat keinot

Millä keinoin erikoiskauppa luo tulevaisuudessa hyvinvointia ja työpaikkoja? – erikoiskaupan vaalitavoiteohjelmat kertovat keinot

Erikoiskaupan liiton ja sen jäsenyhdistysten vaalitavoitteet julkaistiin marraskuussa.
Teksti Erikoiskaupan liitto Etu ry
Share

23.11.2022

Share

Erikoiskaupan yritysten merkitys Suomen taloudelle on merkittävä. Erikoiskaupan liiton ja sen jäsenyhdistysten vaalitavoiteohjelmat kertovat, mitä toimia tarvitaan ensi vaalikaudella erikoiskaupan näkökulmasta.


Erikoiskaupan liitto Etu ry ja seitsemän erikoiskaupan toimialajärjestöä julkaisivat yhteisen ohjelmakokonaisuuden ensi kevään eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Kattavassa erikoiskaupan vaalitavoiteohjelmassa tuodaan esille keinoja, joiden avulla parannetaan erikoiskaupan yritysten mahdollisuuksia toimia keskellä kaupan alan murrosta.

Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen nostaa esille muuttuvan toimintaympäristön merkityksen.

”Kaupan digitalisaatio sekä asiakkaiden kulutuskäyttäytyminen, tarpeet ja arvostukset muuttavat erikoiskauppaa ratkaisevasti.”

Erikoiskaupan järjestöillä on Pölläsen mukaan tärkeä viesti poliittisille päättäjille.

”Suomessa toimiva erikoiskauppa pitää osaltaan talouden rattaat pyörimässä, luo hyvinvointia ja tarjoaa monipuolista ja mielekästä työtä. Mutta sitä varten tarvitsemme reilut pelisäännöt kaikille toimijoille ja sellaisen Suomen, joka innostaa erikoiskauppiaita investoimaan ja kasvamaan.”

Erikoiskaupan liiton vaalitavoitteet sisältävät neljä toimenpidekokonaisuutta liittyen verotukseen, tasapuoliseen toimintaympäristöön, tulevaisuuteen ja innovaatioihin sekä toimiviin työmarkkinoihin.

Yrittämiseen ja työllistämiseen kannustavamman verotuksen aikaansaamiseksi Erikoiskaupan liitto esittää muun muassa tuloverotuksen keventämistä, yritysverotuksen uudistamista investointeihin kannustavammaksi ja kotitalousvähennyksen nostamista 5 000 euroon. Suomalaisten erikoiskaupan yritysten toimintaympäristöä halutaan parantaa muun muassa vaikuttamalla kansainvälisen verkkokaupan pelisääntöihin.

Erikoiskaupan liitto edellyttää, että kaupan alan yritysten tarpeet tulee huomioida koulutusjärjestelmän kehittämisessä ja innovaatiotukien myöntämisessä. Kehittämistoimintaan tarvitaan Erikoiskaupan liiton mielestä kannustimia myös pienemmille kaupan alan yrityksille. Lisäksi työmarkkinoille tarvitaan lisää joustoja. Erikoiskauppa haluaa muun muassa uudistaa työlainsäädäntöä niin, että työtuntien hintaa tasataan nykyisen 24/7-yhteiskunnan tarpeet huomioiden.

Erikoiskaupan liiton tavoitteiden lisäksi yhteinen ohjelma sisältää Kirjakauppaliiton, Lääketeollisuuden, Muoti- ja urheilukaupan, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n, Rakentaminen ja sisustustarvikekauppa RASI ry:n, Sailab Medtech – Finland ry:n sekä Terveystuotekauppiaiden liiton vaalitavoiteohjelmat. Toimialajärjestöjen vaalitavoiteohjelmissa tuodaan esille toimialakohtaisia tavoitteita tulevalle vaalikaudelle.

Erikoiskaupan vaalitavoiteohjelmat vaalikaudelle 2023–2027 löydät kokonaisuudessaan täältä.

Vaalitavoitteet julkaistu 11/2022.