Uutinen

Luvassa jouluyllätys – suomalaiset ovat lisäämässä joululahjojen ostoja

Luvassa jouluyllätys – suomalaiset ovat lisäämässä joululahjojen ostoja

90 prosenttia suomalaisista aikoo antaa joululahjoja tänä vuonna.
Teksti Taija Lintumäki
Share

16.12.2022

Share

Tilastokeskus ennakoi, että suomalaiset käyttävät tänä vuonna joululahjoihin edellisvuosia enemmän rahaa. Muuten joulunviettoon käytettävän summan arvioidaan laskevan.


Miltä näyttää ennuste joulukaupasta? Lahjojen osalta se näyttää valoisalta. Tilastokeskuksen kasaama Joulu tilastojen valossa 2022 ennakoi suomalaisten käyttävän joululahjoihin tänä vuonna 346 euroa ja muuten joulunviettoon 209 euroa. Se tarkoittaa, että joululahjoihin käytetään viisi euroa enemmän kuin vuosi sitten. Muuten joulunviettoon käytettävän rahasumman arvioidaan laskevan 15 euroa.

Suomalaisista 90 prosenttia aikoo antaa tänä vuonna joululahjoja. Tilastokeskus ennakoi myös lahjojen hankinnan ajoittumista. Lahjahankintojen suunnittelun aloitti viimeistään marraskuussa 60 prosenttia lahjoja ostavista. Black Fridayn merkitys joulukauppaan on viime vuosina noussut myös Suomessa: 41 prosenttia 25–34-vuotiaista aloitti lahjojen hankinnan alennuskampanjan aikana. Valtaosa joululahjoista ostetaan kuitenkin edelleen joulukuun aikana.

”Ainakin muotikaupassa paras sesonki on usein ollut joulua edeltävät päivät. Tähän mennessä on ostettu aiempaa edullisempia lahjoja, eli neuleet ovat vaihtuneet kaulahuiveihin. Vielä kaupoissa on ollut rauhallista, mutta aattoa kohti tahdin odotetaan ja toivotaan kiihtyvän. Tavoitteet tälle joululle ovat olleet kovat, joten nyt muotikaupoissa on tehtävä kovasti töitä niiden saavuttamiseksi”, Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sami Sykkö kertoo.

Nordea on Tilastokeskuksen lailla tutkinut joulun kulutusta. Pankin kyselytutkimus paljastaa, että lahjalistojen kärjessä ovat suklaan lisäksi vaatteet, lelut, kirjat ja lahjakortit. Näitä löytyy Nordean kyselyn mukaan joka neljännen ostoslistalta. Kirjakaupoille joulu on erityisen tärkeä sesonki.

”Kirjallisuudesta löytyy kaikille kiinnostavia sisältöjä ja jouluna on ihana rauhoittua lukemaan. Sopivan lahjan löytää hyvin kirjakauppojen asiantuntevan henkilöstön avulla. Antamalla kirjan antaa samalla toiselle aikaa itselleen. Näistäkin syistä kirja on myös meidän tutkimusten mukaan suosittu ja arvostettu lahja. Lahjana toimii myös lahjakortti, tällöin lahjan saaja voi valita itselleen mieluisaa luettavaa – tai kuunneltavaa”, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson sanoo.

Ja vielä loppuun pari kiinnostavaa tilastotietoa suomalaisten joulunvietosta. Tilastokeskuksen Joulu tilastojen valossa 2022 kertoo, että Suomessa myydään 1,4 miljoonaa joulukuusta ja suosituin joulukukka on joulutähti. Suomalaisista kotitalouksista 73 prosenttia aikoo ostaa joulukinkun ja joulupöydän suosituin juoma on punaviini. Sitä aikoo nauttia 38 prosentin kyselyyn vastanneista.