Uutinen

Helsingin Kirjamessut olivat tämän syksyn messuhitti – ” suomalaiset haluavat kuulla ja nähdä kirjailijoitaan”

Helsingin Kirjamessut olivat tämän syksyn messuhitti – ” suomalaiset haluavat kuulla ja nähdä kirjailijoitaan”

Helsingin Kirjamessuilla oli lähes tuhat esiintyjää. Ja katsojia riitti.
Teksti Sami Sykkö, kuvat Helsingin Messukeskus
Share

4.11.2022

Share

Syksyn suurista messuista Helsingin Kirjamessut onnistuivat parhaiten. Ja kirjakansa ilmoittaa palaavansa messuille myös ensi vuonna.


Viime viikonloppuna päättyivät Helsingin Kirjamessut. Ja hyvin meni. Tuli paljon medianäkyvyyttä ja kansa virtasi messuille.

Verrataanpa ensin eri messujen lukuja. Sisustus- ja muotoilualan Habitare aloitti isojen messujen syksyn syyskuussa, ja sen kävijämäärä oli reilut 34000. Laskua tuli huippuvuodesta 2019 noin 40 prosenttia.

Muotiin, kauneuteen ja hyvinvointiin keskittyvien I love me -messujen vierasmäärä laski vertailuvuodesta 2019 noin 35 prosenttia. Lokakuussa 2022 järjestetyillä messuilla kävi 38214 ihmistä.

Maatalouskonemessut ovat syksyn suurin onnistuja – edellisistä messuista tuli sadan kävijän nousu – tämän syksyn kävijämäärä oli 16900.

Mutta maatalouskonemessut ovat pienen yleisön tapahtuma verrattuna Helsingin Kirjamessuihin, joilla oli tänä syksynä yli 77000 kävijää. Huippuvuoteen eli 2019 verrattuna kävijämäärä laski, mutta vain noin 16 prosenttia, kun muodin kuluttajamessujen kävijämäärä tipahti kolmanneksen, Habitaren vielä enemmän.Messuilla nähtiin tunnettuja kasvoja. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tervehtii kirjanostajaa.

Lisäksi Helsingin Kirjamessujen kävijät olivat harvinaisen tyytyväisiä kokemaansa. Erittäin tai melko tyytyväisiä oli 97 prosenttia kävijöistä. Ja kun kävijöiltä kysyttiin, tulevatko he myös ensi vuonna, 95 prosenttia vastasi palaavansa messuille varmasti tai todennäköisesti.

Miksi siis juuri Helsingin Kirjamessut onnistuivat näin hyvin, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson?

”Kirjat, sisällöt ja lukeminen kiinnostavat ihmisiä, ja suomalaiset haluavat kuulla ja nähdä kirjailijoitaan messuilla. Ja Helsingin Kirjamessuilla oli myös tarjolla sisältöä laidasta laitaan ja kaiken ikäisille. Esiintyjiä oli lähes tuhat. Ja ehkä yhtenä syynä on se, että kirjat ovat verrattain edullisia ostoksia ja niitä ostetaan myös taantuman aikana. Ja onhan lahjakausikin tulossa.”

Yksi messujen onnistumisen salaisuuksista oli se, että ohjelmaa oli järjestetty kaiken ikäisille lukijoille ja kirjojen ystäville.