26.03.2021

Tokmannin vastuullisuusstrategia on osa liiketoimintastrategiaa

Yhteiskunnan kasvavat odotukset vastuullisuutta kohtaan ohjaavat Tokmannia asettamaan kunnianhimoisia vastuullisuustavoitteita ja tekemään yhä enemmän töitä sen eteen, että heidän asiakkaansa ja muut sidosryhmät voivat luottaa Tokmannin vastuullisuustoimenpiteiden olevan kestäviä, johdonmukaisia ja vaikuttavia. 

–Kuluneen vuoden aikana rimaa on nostettu korkealle ja monia hyviä asioita on saatu aikaiseksi, kertoo Tokmannin vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski

–Olimme kolmas kaupan alan yritys Pohjoismaissa, joka asetti kunnianhimoiset hyväksytyt tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet linjassa Pariisin ilmastosopimuksen ja 1,5 celsiusasteen lämpötilannousun kanssa. Lisäksi varmensimme ensi kertaa vastuullisuusraporttiimme Tokmannin päästöt, jatkaa Koski

Tavoitteena hiilineutraali Tokmanni 2025

Tokmannin hiilineutraaliustavoite on olla omassa toiminnassaan hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä. Tavoitetta kiritiin aikaisemmasta 2030 vuoden tavoitteesta juuri viidellä vuodella. Tokmanni on sitoutunut vähentämään oman toimintansa absoluuttisia päästöjä (scope 1 ja 2, GHG-protokollan mukaisesti) 70 %:lla vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 lähtötasoon verrattuna. Lisäksi Tokmanni on sitoutunut siihen, että 80 %:lla Tokmannin tuotteiden ja palveluiden tavarantoimittajista (hankintojen mukaan) tulee olemaan tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet vuoteen 2025 mennessä.

Juuri päivitetty GRI-standardin mukainen vastuullisuusraportti esittelee Tokmannin vastuullisuustyössä otettuja edistysaskeleita, myös työssä kohdattuja haasteita. Yksi haasteista on absoluuttisten päästöjen määrän pienentäminen kasvusta huolimatta. Myymälöiden määrän kasvaessa, kasvaa myös sähkön- ja energian kulutus. Tokmanni pyrkii kuitenkin jatkuvasti vähentämään kiinteistöjen vertailukelpoista sähkönkulutusta ja panostaa uusiutuvaan energiaan.Vuoden 2020 aikana aurinkopaneelit tulevat löytymään Tokmannin Mäntsälässä sijaitsevan hallinto- ja logistiikkakeskuksen ja 40 Tokmanni-myymälän katolta. Kiinteistöjen energiatehokkuutta parannetaan mm. asentamalla myymälöihin LED-valaistus. Kuljetusten päästöt liikevaihtoon verrattuna pyritään pitämään vuoden 2015 tasolla kasvusta huolimatta.

Tokmannin neljään eri teemaan jaetun vastuullisuustyön tärkein alue on tuotteet ja hankintaketjut. Yli kymmenien tuhansien tuotteiden valikoimasta 75% ostetaan kotimaisilta tavarantoimittajilta. Strategia sisältää vastuullisen hankinnan ohjeistuksen sekä tarkennetut riskiraaka-ainetavoitteet. Riskiraaka-aineista myynnillisesti selkeästi suurin sekä ihmisoikeus- ja ympäristöriskien vuoksi on puuvilla. Tokmannin linjaa strategiassaan, että kaikki omien tuotemerkkien puuvilla tulee siirtymäajan jälkeen olemaan luomua, kierrätettyä, Reilu kauppa -sertifioitua tai Better Cotton Initiative -aloitteen mukaista puuvillaa. Lisäksi Tokmanni ei jatkossakaan hyväksy turkmenistanilaista tai uzbekistanilaista puuvillaa omien tuotemerkkiensä tuotteissa.

Tutustu Tokmannin vastuullisuusraporttiin osoitteessa: https://ir.tokmanni.fi/vastuullisuus

Juttu on kirjoitettu 19.3.2021 Edun YouTube-kanavalla järjestetyn TARTU TOIMEEN – TUNNE PÄÄSTÖSI Tavoitteena hiilineutraali erikoiskauppa -webinaarin pohjalta, jossa yrityscasena kuultiin Suomen suurimman halpakauppaketjun Tokmannin vastuullisuustyöstä.