24.03.2021

Kiinni ei laiteta, mutta älkää menkö! – Suljetaanko erikoiskaupat retoriikalla, jotta tukia ei tarvitsisi maksaa?

Viime päivien retoriikka, jonka mukaan erikoiskaupoissa saisi asioida vain, mikäli sille on välttämätön syy, on ajanut erikoiskaupan toimijat hätätilaan. Yhtä lailla kuin kansalaisilla on oikeus terveyteen, myös elinkeinonharjoittajilla on oikeus tietää tulevaisuudestaan.

–Erikoiskaupassa emme ole pitäneet valtavaa meteliä koronatoimista, vaan olemme keskittyneet kukistamaan virusta valtiovallan ohjeiden mukaan. Nyt tilanne on vakava ja se, ettei kauppoja suljeta, mutta annetaan suora neuvo välttää asiointia, vaatii nopeat ja selkeät tukitoimet, vaatii Edun toimitusjohtaja Ulla Pöllänen

Tällä hetkellä moni erikoiskaupan toimija kirjakaupoista muotiin elää epätietoisuudessa ja taloudellisesti veitsen terällä. Koronavuotena sijainti on ollut yksi ratkaiseva tekijä eri yrityksien pärjäämisessä. Ongelmia on ollut varsinkin niillä erikoiskaupan yrityksillä, jotka ovat kärsineet työmatkaliikenteen vähenemisestä, kauppakeskuksien asiakasmäärien pudotuksesta ja joilla ei ole verkkokauppaliiketoimintaa kivijalkamyymälänsä tukena.

–Rahallinen tuki on nyt välttämätöntä. Varsinkin pienten erikoiskauppojen yrittäjät ovat tehneet jo kaikkensa, jotta pystyvät pitämään ovensa auki ja maksamaan palkat, arvioi yhdistyksen edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen

Kustannustuki ei ole juuri auttanut erikoiskaupan toimijoita. Etu yhtyy Suomen Yrittäjien arvioon, että kustannustuen ehdoissa on suuri virhe, kun liikevaihdon pitäisi pudota 30 % tuen saamiseksi.  

–Kustannustuen vertailukuukaudet eivät anna oikeaa kuvaa liikevaihdon alentumisesta, koska enää ei voi tulla niin suuria laskuja, mitä tukeen vaadittaisiin. Kauppiaiden pitäisi keskeyttää toimintansa kokonaan, jotta tukea saa, kertoo Ropponen.