01.04.2021

Kaupoissa asiointi säilyy ennallaan – hallitus veti takaisin esityksensä liikkumisrajoituksista

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen esittämät massiiviset liikkumisrajoitukset olisivat puuttuneet ihmisten perusoikeuksiin tavalla, jota valiokunta ei näe tarpeelliseksi. Valiokunta katsoo, että epidemian torjunta onnistuu tarkemmilla toimilla, jotka kohdistetaan yksityisiin tilaisuuksiin. Tämän vuoksi esitystä on joko muutettava tai tehtävä kokonaan uusiksi. 

–Ei massaratkaisua, vaan rajoituksia tarkkaan kohdennettuna ongelmakohtiin, joita valtioneuvosto kuvaa itsekin esityksessään, kommentoi tarvittavia toimenpiteitä perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Antti Häkkänen tiedotustilaisuudessa. 

Maskipakko voidaan Häkkäsen mukaan sisällyttää tämän hetkiseen tartuntatautilakiin.

–Etu on muiden mukana ollut esittämässä vaihtoehtoisia malleja liikkumisrajoituksille. On hyvä, että tämä viesti on kuultu ja perustuslakivaliokunta edellyttää toimenpiteiden kohdistuvan tarkemmilla toimilla yksityisiin tilaisuuksiin. Kauppa on pitänyt huolen asioinnin turvallisuudesta ja erikoiskaupan ovet ovat jatkossakin auki, toteaa yhdistyksen toimitusjohtaja Ulla Pöllänen. 

Etu seuraa liikkumisrajoituksia koskevan esityksen käsittelyn etenemistä ja tiedottaa jäsenkuntaansa erikoiskaupan toimintaedellytyksiä koskevissa kysymyksissä.