11.10.2021

Kaikki tullataan – pakettimäärissä romahdus

Heinäkuun alusta voimaan tullut EU:n laajuinen verkkokaupan arvonlisäverouudistus on muuttanut verkkokaupan asiakkaiden tilanteen. Verohyödyn vuoksi ei ole enää tarpeen tehdä pieniä tilauksia tai pilkkoa lähetys useisiin pieniin tilauksiin. Veroja ei voi enää välttää.

Lisäksi tilaukseen voi tulla lisäkuluja ja pakollisen tullauksen vuoksi lähetysajat ovat usein pitkittyneet. Enintään 150 euron arvoiset paketit ALV:n piiriin kuuluvat vähäarvoiset lähetykset voivat kuitenkin kulkea oman helpotetun menetelmän avulla

Kun muutos tuli voimaan, se aiheutti Postissa ja Tullissa yhteensä noin sadan lisätyöntekijän tarpeen. Lisätyövoiman tarve on osoittautumassa myös pysyväksi. Postin asiakaspalvelu on edelleen kuormittunut nettiostamiseen liittyvistä kysymyksistä. Pakettien toimitusajat ovat myös pidentyneet vähintään tullauksen vaatiman ajan verran.

Tullattavien pakettien määrä romahtanut

Ennen tullimuutosta EU:n ulkopuolelta Suomeen saapui vuodessa 10 miljoonaa pakettia, jopa enemmänkin. Tullin uusimpien tietojen mukaan määrä on nyt noin neljäsosa siitä. Vaikutuksen arvioidaan myös olevan pysyvä.

Mikä tähän on syynä? Yksi selkeä syy on hinnan ja kuljetuskustannusten päälle nyt tuleva 14–24 %:n arvonlisävero ostoksen hinnasta riippumatta. Osa tuotteista on menettänyt kiinnostuksensa nousseen hinnan vuoksi.

Osasyy lienee kuluttajalle aiheutuva lisävaiva, kun tullausilmoitukset pitää tehdä jokaisesta lähetyksestä ja toimittaa ne Postin järjestelmiin.

Tarve tilausten pilkkomiseen pienempiin osiin on myös poistunut. Arvonlisävero on aina maksettava ja toimituskulut voivat olla yhdestä paketista pienemmät, kuin useasta pienestä.

Paketteja myös kierrätetään Euroopan kautta, jolloin tullaus on jo tehty ennen kotimaahan saapumista. Tällöin paketti ei pysähdy Suomen tullausjärjestelmiin.

Oma osansa on myös sillä, että Kauko-Idän lentoliikenne ei ole palautunut ennalleen.

IOSS

Uutena järjestelmänä käyttöön otettu Import One Stop Shop (IOSS) -malli on alkukankeuden jälkeen alkanut toimia. Aluksi järjestelmät eivät keskustelleet kunnolla keskenään.

Jos myyjä on rekisteröitynyt järjestelmään, arvonlisävero maksetaan jo verkko-ostoksen teon yhteydessä. Tällöin Posti hoitaa IOSS-lähetysten tullaamisen ilmaiseksi ja paketti saapuu suoraan lähipostiin noudettavaksi. IOSS-järjestelmää käyttää jo noin 70 % merkittävistä ulkomaisista nettikaupoista.

Pienentyneet pakettimäärät tuovat hyvää

Pakettimäärien pienennyttyä pysyvästi on todennäköistä, että kotimaiset kaupat, niin kivijalka, kuin nettikauppakin saavat oman osansa pienentyneestä, kolmansien maiden ulkomaisesta nettikaupasta. On myös positiivista, jos kaukaa idästä tulevan, monesti laadultaan heikon tavaran tulo vähenee. Siitä kiittää niin ympäristö, kuin kierrätysjärjestelmätkin, jotka nämä tavarat lopulta käsittelevät.