17.02.2021

Hyvinvoinnin kokemusta työssä määrittää etätyön mahdollisuus

Tutkimukseen vastanneista 66 prosenttia työskenteli työpaikalla, vaihtelevasti työpaikalla ja etänä 18 prosenttia ja kokonaan etänä 13 prosenttia. Lähes puolet, 41 prosenttia vastaajista kokee, ettei korona-aika ole vaikuttanut työhön juuri mitenkään. Vajaa kolmannes kuitenkin kokee, että työskentelyolosuhteet olivat koronan myötä muuttuneet merkittävästi. Epävarmuus tulevasta on lisääntynyt joka viidennellä vastaajista. 

Yli puolet vastaajista kokee, ettei korona-aika ole vaikuttanut mitenkään suhtautumiseen omaan työtä kohtaan. Kuitenkin 40 prosenttia vastaajista on miettinyt joko työpaikan tai alan vaihtoa tai jopa toteuttanut sen. Korona on myös muuttanut työntekijöiden tapoja kohdata kollegoitaan etänä ja fyysiset tapaamiset ovat vaikeutuneet.

– Etänä työskentelevät kokevat joustavuuden työtavoissa ja -ajoissa lisääntyneen sekä työn ja arjen yhteensovittamisen parantuneen. Samalla työnteko on helpottunut ja tuottavuus parantunut, kertoo Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen

Henkilökohtaisen työhyvinvoinnin kokemusta määrittää merkittävästi mahdollisuus tehdä työtä etänä. Etätyötä osittain tai täysiaikaisesti tehneistä peräti puolet kokee tehneensä aiempaa pidempiä työpäiviä, mutta tästä huolimatta he ovat vähemmän kuormittuneita ja nauttivat paremmasta työrauhasta sekä mielekkäästä työstä.

Yrittäjien työelämägallup tammikuulta 2021 kertoo lisäksi, että etätyötä tekevät säästävät työmatkoissa 50 minuuttia päivässä. Vastaajista 20 prosenttia haluaisi tehdä työtä myös vapaa-ajan asunnoltaan. 

– Joustava työ on globaalisti kasvussa ja etätyö on yksi joustavuuden muoto. Mahdollisuudet, joilla työntekijä pääsee vaikuttamaan siihen, missä ja milloin hän työtä tekee, liittyy tuottavuuskehitykseen, Vanhala-Harmanen sanoo. 

Palkat eivät ole nousseet, mutta työntekijöistä kilpaillaankin nyt joustavuudella. 

– Kun etätyö on ottanut valtavan loikan joustavuuden suhteen, olisi outoa, jos läsnä tehtävässä työssä ei olisi joustavuuselementtejä. Työn on sopeuduttava ihmisen elämään, ei enää toisinpäin, Vanhala-Harmanen kiteyttää etätyön ja koronan luoman muutoksen työelämässä.

 

Baronan Suuri työelämätutkimus 2021, osa 1: Etätyö -tuloksia esitteli Muoti- ja urheilukauppa ry:n järjestämässä webinaarissa Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.