27.10.2022 Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry

Viihde-elektroniikan ja kodin tietotekniikan kysyntä laski yli 8 prosenttia vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä. Matkapuhelinten myynti sen sijaan nousi 9,5 prosenttia.

Keskihinnat nousivat myynnin laskusta huolimatta kaikissa tuoteryhmissä lukuun ottamatta viihde-elektroniikkaa. Nousu johtuu vallitsevasta taloustilanteesta sekä siitä, että ostajat haluavat nyt monipuolisempia ja laadukkaampia tuotteita. Kodin tietotekniikan kohdalla kahden edellisen vuoden vertailuluvut ovat pandemian vuoksi erittäin korkeita, joten vuoteen 2019 verrattuna myynti on edelleen hyvässä vauhdissa. Isojen kodinkoneiden myynti nousi (0,4 %) ja pienten laski (3,0 %) vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n tilastoista 1-9/2022 ja 7-9/2022. 

Isojen kodinkoneiden myynti nousi 0,4 prosenttia vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä

Päätavararyhmissä myynti yleensä laski kappalemäärissä mitattuna, mutta keskihinnat nousivat.  Esimerkiksi kaikkien kylmälaitteiden keskihinnat nousivat vähintään 5 prosenttia inflaation vuoksi. Pesukoneiden kohdalla A-energialuokan laitteiden myynti kasvoi voimakkaasti myös kappalemäärissä mitattuna. Kuivausrumpuja myytiin lähestulkoon neljännes vähemmän kuin viime vuoden kolmannella neljänneksellä. Se johtuu paluusta normaali myynnin tasolle, kertoo ETK ry:n isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

Pienten kodinkoneiden myynti laski 3,0 prosenttia vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä

GfK:n tilastoissa näkyy pienten kodinkoneiden kohdalla sekä nousuja että laskuja. Varsi-imurit lisäsivät suosiotaan sekä myynnin arvossa että kappalemäärissä mitattuna. Niistä ollaan valmiita maksamaan lähes kaksinkertainen hinta verrattuna perinteisiin imureihin. Kaikkein hinnakkaimmissa tuoteryhmissä, kuten robotti-imurit, kahvikoneet ja keittiön yleiskoneet, myynti kääntyi sen sijaan laskuun. Uuden teknologian suosio näkyy muun muassa IPL-tyyppisissä karvanpoistolaitteissa, joissa kalleimpien mallien myynti kolminkertaistui, kertoo ETK ry:n pienet kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Taneli Tast.

Viihde-elektroniikan myynnin lasku jatkui sekä vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä (-8,1 %) että heinä- ja syyskuun välisenä aikana (-5,2 %)

Viihde-elektroniikan myynti taantui GfK:n tilastojen mukaan eniten televisioiden kohdalla. Positiivista kehitystä nähtiin ainoastaan kaikkein suurimpien, yli 75-tuumaisten kuvaruutujen kysynnässä. Televisioiden keskihinnat laskivat kolmannella kvartaalilla viime vuoteen nähden. Tv-myynnin vastapainoksi äänentoistolaitteita ostettiin innokkaammin kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.  Kauppaa vauhdittivat hifijärjestelmät, viritinvahvistimet, bluetooth- ja älykaiuttimet sekä sangalliset ja täysin langattomat bluetooth-kuulokkeet. Soundbar-kaiuttimien myynti sen sijaan laski vuoden kolmannella neljänneksellä.

Peilittömät kinokoon järjestelmäkamerat ja action-kamerat piristivät muuten alavireistä kauppaa

Kuvaussektorin myynti laski sekä vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä (-13,7 %) että kolmannella kvartaalilla (-4,5 %). Keskihinnat ovat kuitenkin nousussa, eli kysyntä keskittyy monipuolisempiin kameroihin.

Kodin tietotekniikan kysyntä laski lähes kaikissa tuoteryhmissä

Kodin tietotekniikkatuotteiden keskihinnat ovat nousseet GfK:n tilastojen mukaan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kaupan arvo oli silti miinuksella sekä vuoden kolmannella neljänneksellä (-9,6 %) että tammikuusta syyskuuhun tarkasteltuna (-8,4 %). Kannettavat tietokoneet ja tabletit menestyivät paremmin kuin pöytäkoneet ja näytöt, mutta ne kaikki näkyvät silti GfK:n tilastoissa miinusmerkkisinä.

Matkapuhelinten keskihinta nousi 5G-mallien vetämänä 13,8 prosenttia

Matkapuhelinten myynti laski kappalemäärissä mitattuna noin 3,8 prosenttia. Kysyntä painottui kuitenkin monipuolisiin 5G-malleihin, joten keskihinta nousi 13,8 prosenttia. Se kasvatti kaupan arvoa 9,5 prosenttia vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä ja 10,1 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä. Älykelloissa nähtiin jälleen kaksinumeroisia kasvulukemia, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

 

Lisätietoja:

Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Taneli Tast, maajohtaja, Groupe SEB, 040 740 7405, ttast(a)groupeseb.com