11.05.2023 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

Suomalainen terveyskauppaketju, AITO hyvän olon kauppa, 40 vuotta

AITO hyvän olon kauppa -ketju täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Pienyrittäjien omistama ketju perustettiin vuonna 1983, ja se oli Suomen ensimmäinen valtakunnallinen luontaistuote- ja terveyskauppojen ketju. AITO-kauppa tunnettiin aiemmin nimellä Luontaistuntijat.

 

Yrittäjien yhteistyö ja ketjuuntuminen osana koko alan historiaa

Luontaistuoteala tuli osaksi kaupan alan rakenteita noin 70 vuotta sitten, kun ensimmäiset terveyskaupat perustetiin 1950-luvulla. Vuonna 1967 alan yrittäjien yhteistoimintaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista koordinoimaan perustettiin Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto (alkuperäiseltä nimeltään Suomen Terveysravintokauppiaitten Liitto). Terveyskauppojen koulutus käynnistyi 1970-luvulla ja vuonna 1980 alan ammatillista koulutusta järjestämään perustettiin oma koulutusyksikkö. Nykyisin ammatillista koulutusta järjestää TAIMI-koulutus muun muassa yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa ja tutkintokoulutuksia Rastor-instituutin kanssa. 

AITO-ketjun historia nivoutuu kiinteästi luontaistuotealan historiaan ja ajoittuu 1980-luvulla aikaan, jolloin luontaistuote- ja terveyskauppojen määrä nousi voimakkaasti. Ketjuuntumisen myötä alan yrittäjien toiminta ammattimaistui ja samoihin aikoihin oli käynnistynyt myös luontaistuotealan ammatillinen koulutus.

”Onneksi olkoon 40-vuotiaalle AITO hyvän olon kauppa -ketjulle, ketjun uutterille yrittäjille ja ammattitaitoisille myyjille! Oman AITO-ketjun historianne lisäksi ketjunne toiminta on osa Suomen luontaistuotealan kehittymisen historiaa. Valtakunnallinen ketjumuotoinen yrityksien välinen yhteistyö toi alalle ammattimaisuutta ja loi pohjaa erikoiskaupan nopealle kehittymiselle 1980-luvulla. On ollut myös hienoa huomata, että AITO-ketjussa on panostettu alan ammatillisen koulutuksen hankkimiseen, sekä ketjun omaan koulutukseen muun muassa yhteistyössä Rastor-instituutin kanssa,” toteaa Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

 

AITO hyvän olon kaupoissa keskitytään terveyteen


AITO-kaupoissa kaiken keskiössä oli alusta lähtien ravitsemus, luonnonmukainen itsehoito ja laadukkaiden ravintolisien käyttö. Esimerkiksi luomun ja kasvisruoan suosiminen oli monelle AITO-kauppiaalle tärkeää jo kauan ennen kuin niistä tuli valtavirtaa.

Ketju on jo 40 vuoden ajan painottanut ennaltaehkäisevän terveydenhoidon merkitystä. Terveys on ihmisen arvoista tärkeimpiä, ja sitä on helpompaa hoitaa kuin sairautta.

”On hienoa olla alalla, jossa ollaan ihmisen ydinarvojen ytimessä. Itsehoito on parhaimmillaan terveyden hoitamista ja sairauden ennaltaehkäisemistä. Sloganimme ”intohimona terveytesi” kiteyttää kahteen sanaan, miksi olemme olemassa”, ketjun toimitusjohtaja Marjut Myllymäki kertoo.

 

Asiantuntevaa opastusta terveyskaupasta

Nykyisin AITO-ketjuun kuuluu reilu kolmekymmentä myymälää ympäri Suomea sekä verkkokauppa (www.aitokauppa.fi).

AITO hyvän olon kaupat tarjoavat laajan valikoiman ravintolisiä, vitamiineja, terveysruokaa sekä tuotteita puhtauteen ja kauneuteen. Tuotevalikoimassa painotetaan ihmisen ja ympäristön kannalta kestäviä ja hyviä vaihtoehtoja. AITO-kaupoissa asiakas saa henkilökohtaista palvelua ja opastusta laajan koulutuksen käyneiltä luontaistuoteneuvojilta tai fytonomeilta.

 

AITO-kauppojen toiminnassa näkyy erityisesti:

-LUONNONMUKAISUUS. Valikoimassa korostuvat mahdollisimman luonnolliset tuotteet, joissa ei ole turhia täyte- ja lisäaineita.

-SUOMALAISUUS. AITO on 100 % suomalainen ketju, jonka palvelulla on Avainlippu-tunnus.

-EKOLOGISUUS. Ketju satsaa vastuullisiin ja ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin.

-KOKONAISVALTAISUUS. Monissa AITO-kaupoissa on ravintolisien ja terveystuotteiden lisäksi tarjolla myös terveysmittauksia ja hyvinvointipalveluja.

 

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:
AITO hyvän olon kauppa
Marjut Myllymäki
Toimitusjohtaja
050 326 2619
marjut.myllymaki@aitokauppa.fi

 

Lisätietoja terveystuotealasta ja terveyskaupoista:
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Mika Rönkkö
Toiminnanjohtaja
0500 430 818
mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi

 

Kuvatekstit:

Kuva 1. Laboratoriohoitaja, fytonomi ja vyöhyketerapeutti Maija Huhtikorpi on toiminut kauppiaana Helsingin Malmilla vuodesta 1985 lähtien tähän päivään saakka. Kuva: Maija Huhtikorven kotialbumi

Kuva 2: Kouvolan myymälä perustettiin jo vuonna 1987. Kuvassa (oikealla) nykyinen toimitusjohtaja, fytonomi Piia Saarinen ja luontaistuoteneuvoja Elina Lahti. Kuva: Tavatonmedia Timo Tuviala