20.04.2021 Muoti- ja urheilukauppa ry

Pelottelu liikkumisrajoituksilla maksoi muotikaupalle 100 miljoonaa

Maaliskuussa vellonut keskustelu liikkumisrajoituksista maksoi vaate- ja kenkäkaupalle lähes sata miljoonaa euroa. Vuosi sitten myynti romahti koronan ensimmäisen aallon ja yhteiskunnan sulkutilan tähden, tänä keväänä myyntiä söi liikkumisrajoitusten uhka 

Vaate- ja kenkäkaupoissa varauduttiin myynnin toipumiseen rokotusten myötä. Myytäviä tuotteita on paljon tarjolla myymälöissä, sillä hankinnat tehdään jopa vuosi etukäteen. 

–Nyt myyntiä kuristi aaltoileva keskustelu liikkumisrajoituksista, joka maksoi muutenkin kehnosti käyneelle muotikaupalle paljon varsin huonolla hetkellä. Yritysten likviditeetti on hälyttävän huono, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.  

–Vaikka hankintoja on koronan myötä sopeutettu, ei vuosi sitten osattu arvata pandemian jatkumiseen. Siksi tempoileva hakuammunta liikkumisrajoituksista olisi voitu jättää käymättä, jatkaa Kankaanpää. 

Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna vaatekauppa kasvoi 26 %, mutta normaaliin 2019 maaliskuuhun laskua kertyi -50 %. Jalkinekauppa  kasvoi maaliskuussa 18 %, mutta vuoteen 2019 verrattuna laskua kertyi 43 %. 

–Etätyösuositus, ravintolarajoitukset ja tapahtumien henkilörajaus ovat pääsyy vaate- ja kenkäostosten hyvin vähäiseen määrään. Myös tulevan toukokuun juhlat jäävät väliin tai ainakin hyvin pienimuotoisiksi, sillä toukokuussa ja alkukesästä ei yksityisiä juhlia vielä saa järjestää. Se syö myyntiä aina heinäkuulle. Toki kuluttaminen saattaa vilkastua jo ennen virallista yhteiskunnan avautumista, Kankaanpää arvioi.

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi