22.06.2023 Muoti- ja urheilukauppa ry

Muotikaupan kasvu siirtyy verkkoon – pyöräkaupan lasku huolestuttavaa!

Muotikaupan arvo kasvoi tammi-toukokuussa 9,8 %, mutta toukokuussa muotikaupan arvo kasvoi enää 2,8 %. Urheilukaupan arvo laski alkuvuonna -3,1 % ja toukokuussa – 7,2 %. Urheiluan myyntiä painaa varsinkin pyöräkaupan hiipuminen.

 

Alkuvuonna pyöräkaupan arvo on pudonnut -7,6 %  ja toukokuussa 13%.

 

” Pyöräilyn suunta on huolestuttava. Vihreän siirtymän ja suomalaisten liikunnan kannalta pyörällä tehtyjen työ- ja vapaa-ajanmatkojen kasvu olisi luonteva tapa toteuttaa tuoreen hallitusohjelman tavoitteita. Pyöräilyn edelleen lisäämiseen tarvitaan työsuhdepyörän kaltaisia lisäkannustimia” toteaa toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää Muoti ja urheilukauppa ry:stä.

 

Koronakauden toimitushäiriöt näkyvät edelleen liian suurina varastoina niin muoti- kuin urheilukaupassakin. Kaupoissa on kahden kauden tuotteita yhtä aikaa.

 

Secondhand kasvaa edelleen vahvasti, vaikka käytettyjen vaatteiden keruumäärät ovat laskeneet koronan huipputasosta.

 

Verkkokauppa kasvaa

 

Muoti ja urheilukaupan barometri ennustaa muodin kivijalkakaupan kasvun hidastuvan ja myynnin kasvun siirtyvän verkkoon. Toukokuussa esimerkiksi naisten vaatteiden verkkokauppa kasvoi 14 %.

Kauppojen asiakasmäärät ovat olleet kasvussa koko talven ja kevään, nyt asiakkaiden määrän odotetaan laskevan.

 

Matkailu piristää muotikauppaa varsinkin kesällä. Turistien määrä on vuonna 2023 ollut kasvussa, mutta on edelleen vuoden 2019 alapuolella.

 

Muutaman vuoden hiljaisen kauden jälkeen myös myymälöiden määrä on kääntynyt kasvuun.

 

 

 

 

Suomalaiset ostivat vuonna 2022 muodin ja urheilun tuotteita yhteensä 4,6 miljardilla eurolla. Vaatteita 3,1 miljardilla ja kenkiä 598 miljoonalla. Muodin verkko-ostosten arvo EU maista oli 429 milj. euroa ja Suomesta 133 miljoonaa euroa. Urheilukaupan tuotteiden EU verkko-ostosten arvo oli 90 miljoonaa euroa.

 

Tiedot perustuvat Muoti- ja urheilukauppa ryn tilastoihin ja barometriin sekä Tilastokeskuksen matkailutilastoon.

 

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi