06.05.2022 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry

Munuais- ja maksaliiton suositus jättää luontaistuotteet ostamatta kaupasta on perusteeton

Munuais- ja maksaliiton järjestämää Maksaviikkoa vietetään 9.–13.5.2022. Teemaviikkoon liittyvän tiedotuksen ja lehtijuttujen yhteydessä Munuais- ja maksaliitto on antanut epämääräisen ja perusteettoman suosituksen ”jättää luontaistuotteet kaupan hyllylle”. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto paheksuu Munuais- ja maksaliiton antamaa suositusta ja suhtautuu siihen kriittisesti.

Ravintolisien käyttö on hyvin yleistä ja joidenkin kyselytutkimuksien mukaan jopa 70-90 prosenttia suomalaisista on käyttänyt ravintolisiä. Ravintolisiä käytetään pääasiassa tukemaan ravitsemusta (esimerkiksi D-vitamiini- ja kalaöljy-valmisteet) ja erilaisten pienten vaivojen itsehoitoon. 

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton näkemyksen mukaan ravintolisiä tulisi nimenomaan ostaa kaupasta, jolloin oston yhteydessä kuluttaja voi saada neuvontaa, tuote on valvonnan piirissä ja tarpeen tullen helposti jäljitettävissä.

Ulkomaisissa valvomattomissa nettikaupoissa piilee riski

Useat järjestöt, kaupan alan toimijat ja viranomaiset ovat pyrkineet valistamaan kuluttajia valvomattomien ulkomaisten nettikauppojen riskeistä. Näihin viranomaisten kanssa yhdessä tehtyihin ohjeisiin ja suosituksiin myös Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto yhtyy.

Esimerkiksi ulkomaisten nettikauppojen riskejä kartoitettiin omallavastuulla-kampanjassa, jossa oli mukana muun muassa Euroopan kuluttajakeskus, Kaupan liitto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Ruokavirasto, Tulli, Erikoiskaupan Liitto ETU ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on sekä Kaupan Liiton, että Erikoiskaupan Liitto ETU ry:n jäsen.

Ruokavirasto toteaa ravintolisien ostamisesta nettisivuillaan, että ”ostamalla suomalaisesta kaupasta, luontaistuotekaupasta tai apteekista ravintolisiä, tiedät mihin ottaa yhteyttä, jos et ole tyytyväinen tuotteeseen. Tuntemattomalta taholta internetistä tai postimyynnistä ostaminen voi olla riski!”

Suomessa kaupassa olevat ravintolisät valvottuja ja lainmukaisia

Suomen markkinoilla on tuhansia ravintolisiä, joita myydään muun muassa terveyskaupoissa, päivittäistavarakaupoissa, apteekeissa ja verkkokaupoissa. Ravintolisien maahantuonti, valmistus ja vähittäiskauppa on kattavan elintarvikevalvonnan piirissä ja lainsäädäntö edellyttää, että markkinoilla olevat tuotteet ovat turvallisia.

Kuluttajien näkökulmasta ravintolisiin liittyvät ongelmat ovat koskeneet pääsääntöisesti netin kautta ulkomailta tilattuja tuotteita. 

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tiedossa ei ole yhtään vahvistettua tapausta, jossa suomalaisesta kaupasta ostettu laillisesti valmistettu ravintolisä olisi käyttöohjeen mukaisesti käytettynä aiheuttanut vakavan maksavaurion.

Helppo ohje kuluttajalle: Osta ravintolisät suomalaisesta kaupasta

  1. Osta ravintolisät Suomessa toimivasta kaupasta tai luotettavasta kotimaisesta verkkokaupasta, näin varmistut, että tuote on elintarvikevalvonnan piirissä, valmistettu laillisesti ja pakkausmerkinnät ovat suomen kielellä.
  2. Noudata annosteluohjetta ja lue pakkausmerkinnät. Näin varmistut, että ravintolisän käyttö on turvallista ja ei ole vaaraa liikasaannista.
  3. Osta ravintolisät alan ammatillisen koulutuksen saaneelta myyjältä ja osta ravintolisiä, jotka ovat valittu juuri sinun tarpeidesi mukaan.

Yksi varoituksen sana: Älä osta ravintolisiä tuntemattomista ulkomaisista nettikaupoista. Ne eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan. Suomessa viranomaiset eivät pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa ei juuri koskaan ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.

Suomalainen kuluttaja voi turvallisesti ostaa ja käyttää luontaistuotteita/ravintolisiä, kun hän asioi suomalaisissa kaupoissa tai luotettavissa verkkokaupoissa.

 

Lisätietoja:
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
puh. 0500 430 818
mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi