09.12.2022

Kirjakaupoissa myydään nyt dekkareita ja true crimea – Mitä Suomi lukee -listalle nousi marraskuussa useita uutuusteoksia

Myydyimpien kirjojen kolmen kärki muodostuu dekkareista, joista kaksi on listauutuutta: sijalle yksi yltänyt Jo Nesbøn Verikuu (Johny Kniga, 2022) ja sijalle kolme yltänyt Camilla Läckbergin Käenpoika (Otava, 2022). Sijalta kaksi löytyy listasijoitustaan viime kuusta parantanut Lars Keplerin Hämähäkki (Tammi, 2022). 

”Dekkarit ovat lukijoiden kestosuosikkeja. Syksyn aikana on tullut useampi uutuusteos nimekkäiltä kirjailijoilta ja näitä ihmiset ostavat sekä itselleen pimeisiin iltoihin iloksi että lahjapaketteihin”, kommentoi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson 

Dekkareiden lisäksi suomalaiset lukivat tuoretta true crime -kirjallisuutta. Myydyimpien kirjojen listalle nousi kolme kyseisen genren uutuutta: Hanna Hertellin ja Hanna Holmavuon Rikoksia ja rakkautta (Docendo, 2022), Harri Gustafsbergin ja Milla Ollikaisen Karhuryhmä 2 (Otava, 2022) sekä Niko Rantsin Rikospoliisin silmin (Tammi, 2022). 

Painettujen tietokirjojen myydyimpien kärjessä näkyy kirjasarjojen ikisuosikkeja, sijalla 2. Mitä Missä Milloin 2023 (Otava, 2022) ja sijalla 3. Guinness World Records (Otava, 2022). 

”Osa keräilee kyseisiä kirjoja, osa ostaa muistoksi jostain erityisvuodesta ja osalla on perinteenä antaa kirja lahjaksi jollekin lähisukulaiselle tai tuttavalle. Guinness vetoaa nuorempiin ja sitä annetaan paljon lahjaksi juurikin nuorille”, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola. 

Pikkolan mukaan joulukuun alkupuolen myynneissä näkyy suomalaisten kiinnostus Finlandia-palkittuja kohtaan. Erityisesti kaunokirjallisuuden voittaja Iida Rauman Hävitys – tapauskertomus (Siltala, 2022) sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden voittaja Sofia Chanfreaun ja Amanda Chanfreaun Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Schildts & Söderströms / S&S, 2022) teokset ovat olleet asiakkaiden ostoslistalla.  

Joulukaupan myynnissä korostuu kirjakauppojen laaja valikoima. 

“Nyt ostetaan kortteja, koska joulukorttien viimeinen postituspäivä lähestyy. Myös askartelutuotteet, taidetarvikkeet ja kirjoitusvälineet käyvät hyvin kaupaksi tässä vaiheessa joulukuuta”, kommentoi Pikkola. 

Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.  

Tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Suomen suurin lukupiiri -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.mitasuomilukee.fi. 

Lisätietoja 

Laura Karlsson 
toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto 
p. 050 5715 511, laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi