Uutinen

Rakennustyömailla huhkitaan yötä päivää – Starkin Nonstop-myymälästä tuli menestys

Rakennustyömailla huhkitaan yötä päivää – Starkin Nonstop-myymälästä tuli menestys

Stark on kehittänyt asiakkaille 24/7 palvelun. Osa liikkeistä on auki yötä päivää.
Teksti Teksti: Miia Savaspuro Kuvat: Stark
Share

28.4.2022

Share

Stark Suomi avasi ensimmäisen 24/7 rakennustarvikeliikkeen juuri ennen pandemian puhkeamista. Nyt rakennusalan ammattilaisia ympäri vuorokauden palvelevia myymälöitä on jo neljä Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa.


Siitä on reilut pari vuotta, kun rakennustarvikeliike Stark avasi Suomen ensimmäisen 24/7 rautakaupan Vantaan Petikkoon – juuri parahiksi ennen koronapandemian puhkeamista. Hetken tunnelmat olivat synkät, mutta pian kävi selväksi, että rautakauppa oli yksi pandemian voittajista.

Maaliskuussa avattiin jo neljäs Starkin Nonstop-myymälä, tällä kertaa Turkuun. Parin vuoden aikana niitä on noussut myös Ouluun ja Tampereelle.

”Rakentamista tehdään yötä päivää. Aikataulut ovat tiukat eikä työmaa seiso koskaan – paitsi jos joku yksittäinen tuote puuttuu. Silloin muutkaan työt eivät yleensä etene. Tähän ongelmaan me halusimme tarjota ratkaisun”, kertoo Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi.

Nonstop-myymälät palvelevat pääasiassa rakentamisen ammattilaisia. Toisaalta yhteiskunta pyörii yhä kiivaammin vuorokauden ympäri, mikä on lisännyt myös kuluttaja-asiakkaiden määrää.

Harri Päiväniemi johtaa Suomen Starkia. Hänen mukaansa uusi nonstop-palvelu on jo kannattavaa liiketoimintaa.

Harri Päiväniemi johtaa Suomen Starkia. Hänen mukaansa uusi nonstop-palvelu on jo kannattavaa liiketoimintaa.

Päiväniemen mukaan Nonstop-myymälöissä vieraillaan toisaalta yhä myöhemmin illalla ja yhä aikaisemmin aamulla. Suosittua aikaa ovat kello 23 jälkeen ja aamulla kello 5-7 välillä.

”Työmaat polkaistaan käyntiin aikaisin, joten tarvikkeet tullaan hakemaan joko edellisenä iltana tai aamuvarhaisella.”

Tyypillinen Nonstop-myymälän asiakas tilaa tuotteet etukäteen netissä ja tulee noutamaan valmiiksi kerätyt tuotteet. Päiväniemen mukaan ammattilaisia palvelevan rakennustarvikeliikkeen palvelukonsepti toimiikin päinvastoin kuin päivittäistavarakaupan: Stark on onnistunut palvelussa sitä paremmin, mitä vähemmän aikaa asiakkaan tarvitsee viettää myymälässä.

Yön hiljaisia tunteja käytetäänkin tavaroiden keräämiseen ja paikkojen kuntoon laittamiseen aamua varten.

Maailmanlaajuinen komponentti- ja tarvikepula sekä Ukrainan sota ovat tuoneet omat haasteensa myös rautakauppaan. Puutavarassa Venäjän-kauppa katkaistiin heti sodan alettua ja tuotteet korvattiin hankinnoilla muista maista.

”Olemme saaneet paikattua tilannetta tuomalla puutavaraa muun muassa Ruotsista ja Norjasta. Muissakaan tuotteissa ei ole tarvinnut myydä ei oota. So far so good.”

Päiväniemi ei paljasta, miten suuri ilta- ja yömyynnin osuus on Stark Suomen liikevaihdosta saati sitä, onko yhtiöllä suunnitteilla avata uusia Nonstop-myymälöitä.

”Sanotaan näin, että konsepti on kannattavaa liiketoimintaa ja uusien myymälöiden avaamista harkitaan tarkasti. Kasvukeskukset ovat jo hallussa, mutta saattaisi sinne lisääkin mahtua.”