24.02.2022

Vuoden 2022 Superruoaksi on valittu kotimainen Rikas Camelinaöljy

Rikas Camelinaöljy on valittu vuoden 2022 Superruoaksi Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton toimesta. Camelina sativan, suomalaiselta nimeltään ruistankion, hyödyllisiä terveysvaikutuksia on tutkittu myös Suomessa. Se sisältää mm. runsaasti terveyttä edistäviä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Tämä kotimainen lähiruoka on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kalaa sisältäville omega-3-rasvahappovalmisteille. Camelinaöljy on neutraalin makuinen hyvien rasvahappojen lähde, jota voi nauttia sellaisenaan tai lisätä ruokaan.

Kotimainen lähiruoka huippuhyvällä rasvahappokoostumuksella

bertil’s health oy:n Rikas-sarjan 100 % Camelinaöljy tuotetaan suomalaisista Camelinan siemenistä kylmäpuristamalla, jolloin huipputerveellinen rasvahappokoostumus säilyy mahdollisimman muuttumattomana. Camelina Sativa (ruistankio) on vanha viljelykasvi, jota on viljelty Euroopassa laajalti jo pronssikaudella. Camelinaöljyn rasvahappokoostumus on erinomainen, sillä sen omega-3-pitoisuus on paljon suurempi kuin omega-6-pitoisuus (suhde on huikeat 40/15).

Tutkitusti parempi vaihtoehto kolesterolitasojen hallintaan

Foodfilesin ja Kansanterveyslaitoksen toteuttamassa tutkimuksessa* alfalinoleenihappoa sisältävän Camelinaöljyn vaikutuksia verrattiin rypsi- ja oliiviöljyyn. Runsaimmin alfalinoleenihappoa sisältävää Camelinaöljyä käyttäneellä ryhmällä veren LDL-kolesterolipitoisuus pieneni 12,2 prosenttia, rypsiöljyryhmällä 5,4 prosenttia ja oliiviöljyryhmällä 7,7 prosenttia. Camelinaöljyä käyttäneellä ryhmällä alfalinoleenihapon osuus veren rasvahapoista oli merkittävästi suurempi kuin kahdella muulla öljyryhmällä; 2,5 kertaa suurempi kuin rypsiöljyä käyttäneillä ja neljä kertaa suurempi kuin oliiviöljyä käyttäneillä.

Monikäyttöinen koko perheen superöljy

Camelinan hyvistä terveysvaikutuksista on helppo nauttia. Neutraalin makunsa takia se sopii sellaisenaan suuhun lusikoitavaksi, mutta myös ruuanlaittoon ja leivontaan. Camelinaöljy sopii kaiken ikäisille, veren kolesteroliarvoista huolehtiville sekä Omega-3-lähteeksi allergikoille, vegaaneille ja esimerkiksi eettisistä syistä kalaöljyä vältteleville.

Rikas-sarja on Suomen palkituin

bertil’s health oy on saanut vuosien saatossa 20 vuoden terveystuote -palkintoa eri kilpailusarjoissa. Palkinnot on myöntänyt Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto. Rikas-sarjalle palkinto on kuudes. Voidaankin sanoa, että Rikas-sarja on Suomen palkituin superruokasarja.

bertil’s health oy:n tuotepäällikkö Juha Sihvonen kuvaa Camelinaöljyä seuraavasti: ”Suosittelen kotimaista Camelinaöljyä vaihtoehdoksi pellavaöljylle. Öljyjen ravitsemukselliset hyödyt ovat yhtä huikeat, mutta Camelinan neutraali maku selättää enemmän tai vähemmän karvaan pellavaöljyn. Camelinaöljyä on myös pellavaöljyä paremmin säilyvä. Se luo mahdollisuuksia terveystietoisille kotikokeille”.

”bertil’s health on onnistunut vuodesta toiseen valmistamaan terveystuotteita, joita arvostetaan sekä terveyskaupassa että suomalaisten kuluttajien keskuudessa. bertil’s healthin vuosikymmenien aikana ansaitsemat tuotesarjojen voitot osoittavat, että yrityksessä osataan hyvän tuotekehityksen lisäksi vastata kuluttajien tarpeisiin. Kotimaisen Camelinaöljyn palkitseminen on osaltaan kunnianosoitus suomalaiselle maataloudelle, jonka toivotaan voivat hyvin myös tulevaisuudessa. Terveellinen ruoka löytyy läheltä, ja voimme jokainen valinnoillamme tukea omaa terveyttämme ja samalla tuoda hyvinvointia maataloudellemme”, toteaa Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö.

 

Lisätiedot:

bertil’s health oy, tuotepäällikkö Juha Sihvonen, puh. 06 7817 941, juha.sihvonen@bertils.fi

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry, toiminnanjohtaja Mika Rönkkö, puh. 0500 430 818, mika.ronkko@terveystuotekauppa.fi

 

* Karvonen HM; Aro A; Tapola NS; Salminen I; Uusitupa MIJ; Sarkkinen ES (2002)