08.08.2023

Muodin kulutuksen ympäristövaikutuksia liioiteltu?

Julkisuudessa on monesti toistettu väitettä, että vaatteiden ja kenkien kulutuksen ympäristövaikutukset olisivat suuremmat, kuin laiva- ja lentoliikenteen yhteensä. Lentämisen todellisten ilmastovaikutusten ympärillä käytävän keskustelun myötä myös muodin kuluttamisen todellinen jalanjälki kiinnostaa.

Jo 2019 SYKEn raportissa todettiin vaatteiden ja kenkien kulutuksen olevan 2,3 % suomalaisen ympäristöjalanjäljestä. Kesäkuussa järjestetyssä kiertotalousfoorumissa Euroopan Ympäristövirasto esitteli eurooppalaisten kulutuksen ympäristöjalanjälkeä ja sen mukaan vaatteiden ja kenkien kulutuksen jalanjälki on noin 2 % eurooppalaisten kulutuksen ympäristövaikutuksista. Yksittäisenä kulutuseränä sen ympäristöjalanjälki on kulutuskorissamme kaikkein pienin.

Pukeutumisen ympäristövaikutuksista vähintään puolet tulee kotona pesusta, kuivaamisesta ja silityksestä. Näin itse uuden tai käytetyn vaatteen hankkiminen edustaa alle prosenttia kuluttamisemme ympäristöhaitasta.

”Vaate ja kenkäkulutuksen ympäristöhaitta ei ole olematon, mutta kaikkeen muuhun kuluttamiseen verrattuna haitta on pieni. Siksi olisi korkea aika pikemminkin korostaa pukeutumisen elämää rikastavia ja elämän laatua parantavia vaikutuksia, ” tiivistää Muoti ja urheilukauppa ryn toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää.

 

Hoidon jälkeen suurin osa tekstiilituotteen ympäristöjalanjäljestä syntyy fossiilisten polttoaineiden käytöstä kuidun valmistuksessa ja materiaalien märkäprosesseissa.

 

Suomalaisten ennustetaan ostavan vuonna 2023 muodin ja urheilun tuotteita yhteensä 4,7 miljardilla eurolla. Vaatteita 3,2 miljardilla ja kenkiä 650 miljoonalla.

 

Lähteet:

European Environment Agency 2023, SYKE 2019 ja Muoti- ja urheilukauppa ry

 

Lisätietoja: Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Muoti- ja urheilukauppa ry, +358 400 600 037, velimatti.kankaanpaa@muotijaurheilukauppa.fi