20.10.2021

Syksyn vahvat elämäkerrat suosittua lukemistoa – oppikirjamyynnin lasku veti kirjakauppojen myynnin miinukselle

Syyskuun Mitä Suomi lukee -listauksella kirjakauppojen myydyimmäksi lastenkirjaksi ylsi Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonin teos Fanni ja kiukkuiset kaksoset – Rakentavan riitelyn harjoitteleminen. Myydyimmän kotimaisen kaunokirjallisuuden kärkisijaa piti Rosa Liksomin Väylä, käännetyssä kaunokirjallisuudessa Joël Dickerin Huoneen 622 arvoitus ja tietokirjoissa Johannes Lahtelan Samuli – Pimeydestä valoon. Yleisen kirjallisuuden myynti on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna +2,2 prosenttia, mutta oppikirjamyynnin -41 prosentin lasku painaa kokonaisuuden miinukselle.

Syyskuun Mitä Suomi lukee -listauksessa pärjäsivät syksyn uutuudet. Kotimaisen kaunokirjallisuuden kärkipaikoille päätyivät Rosa Liksomin lisäksi Ilkka Remes teoksellaan Lohikäärmeen Isku sekä Max Seeck teoksellaan Kauna. Käännetyn kaunokirjallisuuden osalta myydyimpänä jatkaa viime kuussa ensimmäiselle sijalle noussut Joël Dicker ja kärkipaikkaa tavoittelee listalle toiseksi noussut uutuus Mentalisti Camilla Läckbergiltä ja Henrik Fexeukselta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuslistalla Pöyhösen ja Livingstonin jälkeen myynneiltään toiseksi sijoittui Nelli Orellin Luova kirjani 2 – Style it ja kolmanneksi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu kesäleirillä. Uutena teoksena lasten- ja nuortenlistan neljänneksi nousi tubettaja Joona Leppälän maailmankaikkeuden kysymyksiä tarkastelevan teos ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä.

– Lasten- ja nuortenkirjallisuus on myynyt hyvin koko vuoden. On hienoa, että kirjakauppojen monipuolinen tarjonta on löytänyt tiensä perheisiin. Syyslomaa voi viettää mainiosti myös lukemalla, kuten paraikaa käynnissä oleva alan yhteinen Lukuloma-kampanja muistuttaa, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Tietokirjojen myydyimmissä kirjoissa näkyvät vahvat elämäkerrat. Johannes Lahtelan uutuuden lisäksi listan kärjessä ovat Jouni K. Kemppaisen uutuus Kaija Koo – Taipumaton ja listasijoitustaan parantanut Oskari Saaren ja Aki Hintsan Tänään olen elossa – Kuolevan miehen päiväkirja.

Kirjakauppojen myynti miinuksella

Kirjakauppaliiton tuore tilasto osoittaa kirjakauppojen myynnin laskeneen syyskuun loppuun mennessä -4,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tilasto kattaa maan suurimmat kirjakaupat ja kirjakauppaketjut. Suurimpana syynä myynnin laskuun on laajennetun oppivelvollisuuden käytäntöön voimaantulo elokuusta alkaen. Muutoksessa uusien opiskelijoiden oppikirjamyynti siirtyi kuntien keskitettyihin hankintoihin, jonka seurauksena oppikirjamyynti laski 41 prosenttia. Yleisen kirjallisuuden myynti puolestaan kasvoi 2,2 prosenttia.

– Kirjakaupat myyvät edelleen oppikirjoja kahdelle ikäluokalle, mutta tämä markkina tulee poistumaan seuraavien vuosien aikana. Muutos on kirjakaupoille merkittävä. Tilanne on haastava ja vaatii kirjakaupoilta sopeuttamistoimia, kommentoi Karlsson.

Myynnin lasku näkyy myös Kirjakauppaliiton tekemässä jäsenkyselyssä, jonka mukaan 70 prosenttia vastaajista ilmoittaa liikevaihdon laskeneen ja asiakasvirtojen vähentyneen merkittävästi. Oppikirjojen osuus myynnistä on ollut paikkakunnasta ja opetussuunnitelman vaiheesta riippuen 10–30 prosenttia.

 

Kirjakauppaliiton myyntitilasto

Mitä Suomi lukee -syyskuu

 

Lisätietoja: Laura Karlsson, Toimitusjohtaja, Kirjakauppaliitto, Eteläranta 10, 00130 Helsinki p. + 358 50 571 5511, laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi