20.03.2018

Suomessa ei ole markkinoilla maksatoksisia tuotteita

Maailmalla havaittuja kasvien ja yrttivalmisteiden aiheuttamia maksavaurioepäilyjä uutisoidaan Suomessa usein harhaanjohtavasti. Vain harvat näistä yrttivalmisteista ovat olleet myynnissä Suomessa. Enää niitä ei ole Suomen markkinoilla.

– Ravintolisät ja yrttivalmisteet kannattaa ostaa suomalaista liikkeistä tai verkkokaupoista, niin välttyy maksalle haitallisilta tuotteilta, joita saattaa olla myynnissä esimerkiksi ulkomaisissa verkkokaupoissa, vahvistaa Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liiton asiantuntija, biokemisti Timo Lehto.

Ravintolisät ovat elintarvikkeita ja niiden valmistusta, maahantuontia ja markkinointia ohjaavat elintarvikesäädökset, kuten elintarvikelaki. Maahantuotavia tuotteita valvoo Tulli.

Johtavana viranomaisena myös Elintarviketurvallisuusvirasto osallistuu valvontaan teettämällä tarvittaessa tutkimuksia. Se tekee myös koko maata kattavat myyntikieltopäätökset. Lääkelainalaisia kasvirohdosvalmisteita ja perinteisiä kasvi-rohdosvalmisteita valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

– Suomen elintarvikelaki perustuu siihen, että kaikki markkinoilla olevat elintarvikkeet kuten ravintolisät ovat turvallisia. Silti etikettimerkintöjen sekä annostusohjeiden lukemisen ja noudattamisen merkitystä ei voi korostaa liikaa, koska yliannoksilla kyllä voi vaurioittaa maksaa esim. A-vitamiinilla, Lehto sanoo.

Lue lisää aiheesta Maksan terveydestä kannattaa pitää huolta ja Opas maksan hyvinvointiin


Lisätietoja: Jukka Ropponen, toimitusjohtaja, Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liitto, 0400 161 400, jukka.ropponen@luontaistukut.fi

Asiantuntijana: Timo Lehto, biokemisti, ttlehto@kolumbus.fi