09.12.2020

Älä pilaa jouluruokia säilyttämällä niitä väärin

Joulun lähestyessä moni suunnittelee jo ruokalistoja tuleviin juhlahetkiin. Jouluruokiin liittyy paljon perinteitä ja niiden laatuun ollaan valmiita satsaamaan juhlan kunniaksi. Myös monissa kodeissa ruokaa on tavallista enemmän ja ruokien säilytys vaatii suunnitelmallisuutta. Yhteistä kaikille jouluruoille on se, että niiden oikea säilytyslämpötila on todella tärkeä. Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat ruoat pitää aina säilyttää jääkaapissa. Tarjolle kannattaa nostaa vain kerralla syötävä määrä.

Kuva: iStock (knape)

Joulu on monille vuoden tärkein juhla koronapandemiasta huolimatta ja jouluherkut ovat tärkeä osa joulunviettoa. Joulupöydissä tarjolla on monenlaisia herkkuja – lihaa, kalaa ja kasvikisa, itse tehtyjä ja kaupasta ostettuja. Perinteisten jouluherkkujen rinnalle on tullut uudenlaisia moderneja ja kansainvälisiä makuja. Laatikot, rosolli ja kinkku, sekä erilaiset kalat ja mädit pitävät kuitenkin pintansa ja löytyvät joulupöydistä edelleen laajasti. Myös leikkeleet, juustot ja salaatit kuuluvat monien suosikkeihin.

Kaikkia jouluruokia yhdistää se, että niitä on tärkeä säilyttää oikeassa lämpötilassa. Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat ruoat pitää aina säilyttää jääkaapissa. Pöytään tarjolle ei kannata nostaa kuin kerralla syötävä määrä, esimerkiksi vain osa kinkkua tai osa kalatuotteista. Silloin koko ruokamäärä ei turhaan lämpene pöydällä.

Joulusiivous myös jääkaapissa

Ruoan hyvä säilyvyys alkaa jääkaapin puhdistuksesta, jolloin vähintäänkin hyllyt on syytä pyyhkiä puhtaaksi. Samalla kannattaa järjestää tavarat hyllyille siten, että ne on helppo löytää. Näin tuotteiden etsimiseen ei kulu turhan kauan aikaa, eikä kylmä pääse pakenemaan kaapista oven ollessa auki liian pitkään.

Jääkaappi kannattaa säätää joulupäivien ajaksi tavallista kylmemmälle. Monessa keittiössä jääkaappi on vain +6 – +8-asteinen, mikä ei todellakaan riitä – ei normaalistikaan, muttei etenkään jouluna, kun kaappi on täynnä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan oikeat jääkaapin suosituslämpötilat ovat +2 – +6 astetta. Jääkaapin lämpötila vaihtelee eri kohdissa, ja käyttöohjeista näkee, mihin eri ruoat kannattaa kaapissa sijoittaa.

Tavaroita sijoiteltaessa on hyvä pitää huolta myös siitä, että ilma pääsee kiertämään kaapissa. Seinästä seinään jääkaappia ei kannata täyttää.

Varmista jääkaapin oikea lämpötila mittaamalla

Jääkaapin lämpötilaa on helppo säätää ja tarkkailla, jos laitteessa on elektroninen lämpötilan näyttö. Jääkaappiin voi myös hankkia erillisen lämpömittarin.

Lämpötilan voi mitata ilmasta tai upottaa vesitiivis mittari vesilasiin, jolloin lämpötila ei heilahtele oven avausten mukaan. Lämpötilaa kannattaa mitata eri hyllyiltä, jotta oppii tuntemaan jääkaappinsa ominaisuudet.

Tavallisissa jääkaapeissa ylin hylly on lämpimin ja alin hylly kylmin paikka. Puhaltimilla varustetuissa malleissa puhallin kierrättää ilmaa, jolloin lämpötila kaikkialla jääkaapissa on tasaisen kylmä.

Kuva: Gotech

Parhaiten varustelluissa jääkaapeissa on erillisiä osastoja tai laatikoita, joissa lämpötila on tavallista jääkaappilämpötilaa kylmempi, vain 0 – +3 astetta. Tällöin elintarvikkeita pilaavien mikrobien toiminta hidastuu ja ruoka säilyy huomattavasti pidempään.

Erityisesti kalan ja lihan säilytyslämpötilan suhteen pitää olla tarkkana, ja ne pitää säilyttää todella kylmässä. Myös monet kasvikset ja hedelmät säilyvät parhaiten jääkaappia kylmemmässä lämpötilassa.

Joulun ajan ruokien säilytyslämpötiloja:

0 – +6 astetta: kypsä joulukinkku, mitä kylmempi sen parempi
0 – +3 astetta: kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalat, tyhjiöpakatut tai suojakaasuun pakatut kalat ja kalatuotteet, mäti, avatut lihaleikkeleet, liha ja lihatuotteet, hedelmistä muun muassa omena, kiivi, päärynä, viinirypäleet, viikuna, taateli, sharon
2 – +5 astetta: homejuustot, tuorejuustot, salaatit, juurekset, purjo
Enintään +6 astetta: maito, kerma, voi, margariini, peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko

Lisätietoja: Elektroniikan Tukkukauppiaat ETK ry, toimitusjohtaja Taina Luukkainen, +358 400 597 492, taina.luukkainen@etkry.com