Verkkokauppa kasvoi alkuvuonna – vienti Yhdysvaltoihin laski jyrkästi


12.5.2025
Suomessa toimivat verkkokaupat kasvattivat myyntiään alkuvuonna, vaikka koko vähittäiskaupan kehitys oli laskusuuntainen. Samaan aikaan Amazonin kautta suuntautuva vienti Yhdysvaltoihin laski peräti 29 prosenttia viime vuodesta, selviää Verkkokauppapulssi-kyselystä.
Digital Commerce Finlandin, Erikoiskaupan liitto Edun ja Kaupan liiton toteuttaman Verkkokauppapulssi-kyselyn* mukaan verkkokauppojen online-myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,2 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Tilastokeskuksen mukaan koko vähittäiskauppa supistui samalla aikavälillä 0,7 prosenttia. Tiedot ilmenevät yhdistysten tiedotteesta.
Kotimaassa kasvua odotetaan erityisesti muodin ja harrastusten tuoteryhmissä, ja myös rautakaupan kuluttajamyynnin arvioidaan piristyvän. Kosmetiikan ja terveystuotteiden verkkokaupalle ennakoidaan yhä kasvavaa kysyntää.
”Suurimmiksi kasvun hidasteiksi kotimaassa verkkokauppiaat näkevät kuluttajien luottamuksen, hitaan ostovoimakehityksen sekä ulkomaisen halpakaupan”, kertoo Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen.
Vaikka koko vuoden kotimaan näkymät ovat hieman varovaisia, seuraavien kolmen kuukauden osalta odotukset ovat kohentuneet alkuvuoteen verrattuna. Euroopan komission yritysbarometri tukee tätä arviota, sillä myös siinä myyntiodotukset ovat kohentuneet laajasti vähittäiskaupassa.
Kasvua odotetaan yhä myös ulkomaankaupassa
Ulkomaille suuntautuvan verkkomyynnin odotetaan yhä kasvavan, vaikka suurimmat kasvuodotukset ovat tasaantuneet. Helmikuussa 53 prosenttia kansainvälisesti myyvistä verkkokaupoista odotti yli 10 prosentin kasvua, kun huhtikuussa näin arvioi enää 33 prosenttia.
Sisustustuotteiden verkkokauppiaat odottavat keskimääräistä vahvempaa kasvua ulkomailla. Kansainvälisessä kilpailussa korostuu verkkokauppojen kyky erottua edukseen.
”Varsinkin pienet verkkokauppiaat odottavat ulkomaisen online-myynnin kasvua, mutta kokevat, ettei heillä aina ole riittävää osaamista markkinointiin. Onnistunut markkinointi onkin yksi kansainvälistymisen avaintekijöistä – sen avulla erottaudutaan lukuisista kilpailijoista ja valtavasta globaalista tuotetarjonnasta”, sanoo Digital Commerce Finlandin digitaalisen kaupan johtaja Mirva Sandström tiedotteessa.
Amazon-vienti Yhdysvaltoihin romahti – tullimuutokset luovat epävarmuutta
Amazonin kautta tapahtuvassa verkkokaupassa Yhdysvallat on ollut tärkein vientimarkkina suomalaisille verkkokaupoille, mutta huhtikuussa sinne suuntautunut myynti laski lähes 30 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.
”Poukkoileva tullipolitiikka on lisännyt amerikkalaisten kuluttajien epävarmuutta, mikä näkyy ulkomaisissa verkkokauppatilauksissa. Lisäksi sikäläiset kuluttajat ilmeisesti uskovat, että toukokuun alussa voimaan tullut 800 dollarin tullivapausrajan poisto kiinalaiselta verkkokaupalta koskee muitakin myyjiä”, arvioi tiedotteessa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.
Kosmetiikka on edelleen ylivoimaisesti myydyin tuoteryhmä Amazonin alustalla Suomesta länsimarkkinoille – myyntiä oli lähes seitsemän kertaa enemmän kuin urheilu- ja ulkoilutuotteissa, jotka olivat toiseksi suurin tuoteryhmä. Huhtikuussa kuitenkin myös kosmetiikan myynti laski.
”Varsinkin luonnonkosmetiikan globaalien markkinoiden ennustetaan kasvavan lähivuosina nopeasti, ja erityisen nopeaa kasvu on monissa Aasian maissa. Vaikka USA:n markkinoiden kutistuminen on kova isku pienille kosmetiikkabrändeille, globaalien markkinoiden kasvu tarjoaa myös mahdollisuuksia”, Kurjenoja toteaa.
*Verkkokauppapulssi on vuosineljänneksittäin toteutettava verkkokauppojen yrityskysely, johon vastaa tyypillisesti noin 100–200 yritystä. Vastaajille toimitetaan verkkokaupparaportti, joka käsittelee verkkokaupan kehitystä kyselyn tuloksia laajemmin ja hyödyntää myös muita tietolähteitä. Ensimmäisen vuosineljänneksen raportissa esitetään muun muassa tuoteluokittaisia konversioasteita sekä online-myyntiä huhtikuussa Amazonin alustalla. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja vastaa yrityskyselyn tulosten analysoinnista ja verkkokaupparaportin sisällön tuottamisesta.