Uutinen

Lakko vaikuttaa erikoistavarakauppaan toistaiseksi vähän

Lakko vaikuttaa erikoistavarakauppaan toistaiseksi vähän

Poliittiset lakot jumittavat tavaraliikenteen satamissa.
Teksti Kati Haapakoski
Share

14.3.2024

Share

Tulehtunut työmarkkinatilanne ja maanantaina alkaneet poliittiset lakot näkyvät ja tuntuvat erikoistavarakaupassa toistaiseksi varsin vähän. Toimitukset saattavat kuitenkin alkaa viivästyä, jos lakot jatkuvat pitkään. Saman tien haasteita ovat kohdanneet kuljetus- ja logistiikkapalveluita tarjoavat yritykset.


Kansainvälisiin maantiekuljetuksiin erikoistuneen DHL Freight Oy:n toimitusjohtajan Kai Wicklundin mukaan eniten lakoista kärsivät merillä liikkuvat konttikuljetukset, sillä kontteja ei pureta lakon aikana.

”Me tuomme nyt lähetyksiä Suomeen yhdistelmäajoneuvoilla. Vetoauto on laivassa mukana, ja kuljettaja ajaa auton itse laivasta ja vie sen asiakkaalle. Kuljetuskapasiteetti on tietysti rajattu”, Wicklund kertoo.

Lakolla on vaikutuksia kuljetusyrityksen liikevaihdolle ja kannattavuudelle, ja osalla henkilöstöä työt ovat vähentyneet.

”Kannustamme henkilöstöä pitämään nyt mahdollisuuksien mukaan joustovapaita”, Wicklund toteaa.

Kirjoja ja kodintekniikkaa riittää kaupoissa

Kirjakauppaliiton toimitusjohtajan Laura Karlssonin mukaan kirjakauppojen vahvuus on se, että niiden valikoimat ovat laajoja. Lakko ei ainakaan toistaiseksi vaikuta kirjakauppojen toimintaan. Ulkomailta tulevien kirjaerien toimitukset saattavat viivästyä jonkin verran.

”Vasta myöhemmin näemme, kuinka lakot vaikuttavat kuluttajien luottamukseen”, Karlsson sanoo.

Myöskään Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistyksen varapuheenjohtajan, Gigantin toimitusjohtajan Niko Sandströmin mukaan ainakaan Gigantissa ei toistaiseksi ole näkynyt häiriöitä. Giganttiin tavara tulee rekoilla Ruotsin keskusvarastolta, joten tavarapulaa tuskin pääsee syntymään.

Toisin voi olla yrityksissä, joihin tavaraa tulee konteilla vaikkapa muualta Euroopasta. Toimitukset saattavat viivästyä varsinkin, jos lakko jatkuu pitkään.

Kaikkien toimintaa vaikeuttaa se, jos polttoaineen jakelu keskeytyy.

Poliittiset lakot jumittavat tavaraliikenteen satamissa ja junaraiteilla, pysäyttävät suuria tehtaita ja aiheuttavat häiriöitä polttoaineiden jakeluun. Lakoilla ammattiliitot vastustavat Petteri Orpon (kok) hallituksen laajoja työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvaan tekemiä tai kaavailemia leikkauksia. Lakkojen on ilmoitettu kestävän 24. maaliskuuta asti.