07.01.2022 Työpaikkatarvikekauppa ry

Työpaikkatarvikekauppa kärsii nyt saatavuusongelmista – lakot pahentavat vaikeaa tilannetta ennestään

Paperipula ja hintojen nostot kurittavat paperia tarvitsevia yrityksiä. Lakko saattaa olla ohi nopeastikin, mutta lakon vaikutukset saattavat ulottua aina kesään saakka. 

Paperin saatavuus on huonontunut nopeasti ja viiveet ovat venyneet jopa kuukausiin. Digitaalisuuden myöstä paperin valmistuskapasiteettia on ajettu Euroopassa alas ja nyt erilaisten paperien kysyntä ylittää roimasti paperin tarjonnan.

Nyt käynnissä oleva lakko heijastuu koko markkinoille ja viivästyttää toimituksia ja vaikutusten pelätään ulottuvan pitkälle kevääseen, jopa kesään saakka. 

Erilaisten paperien hinnat ovat nousseet nopeasti.  Toimistopaperin hinta on noussut jo nyt yli 20 % ja kartongin 30 % ja hintojen voimakas nousu jatkuu edelleen.

Paperin lisäksi kaikkien keskeisten raaka-aineiden markkinahinnat ovat ”puhkomassa kattoja”. Esimerkiksi muoviraaka-aineiden kuten polypropeenin saatavuus ei vastaa kysyntää ja muoviraaka-aineiden hinnat ovat nousseet 30-40% vuodessa.

Raaka-aineiden ja panostuotteiden hintojen nousu on tapahtunut ennustamatta nopeasti ja luonut kovan paineen tuleviin toimituksiin ja hintoihin. Erityisen hankalaksi tämä tekee valtioon ja kuntiin kilpailutuksen kautta sovittuja toimituksia.

Tässä markkinatilanteessa julkisia hankintoja ohjaava hankintalaki kurittaa toimijoita. Kilpailutukset on tehty aivan toisenlaisessa markkinatilanteessa ja kukaan ei olisi voinut kilpailutuksiin osallistuessaan varautua näin nopeaan ja dramaattiseen kulupuolen hintojen nousuun. 

Yhteystiedot:

Velimatti Kankaanpää, toimitusjohtaja, Työpaikkatarvikekauppa ry, 0400 600037, veli-matti.kankaanpaa@textile.fi