20.04.2022 Kirjakauppaliitto ry

Rakkautta ensi lukaisulla – Kirjakaupoilla yhä paikkansa suomalaisten sydämissä

Lauantaina 23.4.2022 vietetään Kirjan ja ruusun päivää. Päivän historia juontaa juurensa kirjan juhlistamiseen. Vuodesta 1995 alkaen päivä on ollut myös kansainvälinen kirjan ja tekijänoikeuksien päivä julistaen: "Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina". Tänä vuonna Kirjan ja ruusun päivänä luovutetaan kirja-alan ammattilaisten kunnianosoitus, Kiitos kirjasta -palkinto.

Tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän kampanjointi nostaa esille rakkautta lukemiseen ja sitä toteutetaan kirjakaupoissa teemalla ”Rakkautta ensi lukaisulla”. Teemaa juhlistetaan koko viikon ajan ja sen myötä nostetaan esille lukutaidon tärkeyttä rauhan, kehityksen ja demokratian toteutumisen kannalta.

”Teema kytkeytyy maailman tapahtumiin. Kirjallisuuden merkitys on kiistaton, kun tarkastellaan historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta”, kiteyttää Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson

Korona-aikana on korostunut suomalaisten arvostus kirjakauppoja kohtaan. Kampanjalla halutaankin lisäksi muistuttaa kirjakauppojen roolista myös tulevaisuudessa kulttuurin ylläpitäjänä ja edistäjänä.

”Kotimaisten kirjakauppojen tulevaisuuden ratkaisee viime kädessä kuluttaja. Eli jokainen meistä. Jos arvostamme paikallisia kirjakauppoja, osoitetaan se heille asioimalla. Siten tuemme suomalaista yrittäjyyttä ja yhtä tärkeää kanavaa, jonka kautta välitämme kulttuuriperintöämme jälkipolville”, toteaa Karlsson.

Digitalisaatio on tuonut kirjallisuuden erilaisiin käytettäviin muotoihin ja yhä useamman saataville. Ääni- ja sähkökirjojen myynti on noussut viime vuosina huomattavasti.

”Myyntikanavat ovat monipuolistuneet, mutta perinteisten kirjakauppojen kautta myydään yhä suurin osa painetusta kirjallisuudesta Suomessa. Tärkeää on, että kirja löytyy yhä useamman käytöstä, muodossa tai toisessa”, sanoo Karlsson.

Kirjan ja ruusun päivän teemaviikko huipentuu lauantaina jaettavaan Kiitos kirjasta -tunnustuspalkintoon. Kiitos kirjasta on Kirjakauppaliiton, Libron ja Suomen kirjastoseuran jakama tunnustus. Palkinnolla kirja-alan ammattilaiset haluavat kiittää kotimaista kirjailijaa, jonka edellisenä vuonna Suomessa ilmestynyt kaunokirjallinen tai kaunokirjallisia keinoja käyttävä teos on ollut erityisesti virikkeitä antava. Tunnustuspalkinto luovutetaan lauantaina klo 15.00 Helsingin keskustan Akateemisessa Kirjakaupassa (Keskuskatu 1). Palkintotilaisuus on avoin.

Teemaviikon tunnuksena sosiaalisessa mediassa toimivat #kirjanjaruusunpäivä #rakkauttaensilukaisulla #rakkauskirjoihin #lempikirjani.

 

Lisätietoja

Laura Karlsson, toimitusjohtaja
Kirjakauppaliitto
050 5715 511
laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi