02.02.2022 Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry

Kodintekniikka myynti kääntyi vuoden viimeisellä neljänneksellä laskuun lähes kaikissa tuoteryhmissä. Koko vuoden tilastot ovat silti pääosin plusmerkkisiä.

Kodintekniikan kauppa vilkastui vuoden 2021 alusta mitattuna kaikilla osa-alueilla lukuun ottamatta viihde-elektroniikkaa, missä myynti heikkeni 10,6 prosenttia. Vuoden viimeisellä neljänneksellä kaupan arvo sen sijaan laski kaikissa tuoteryhmissä lukuun ottamatta isoja kodinkoneita. Suurimmat pudotukset nähtiin viihde-elektroniikan (-18,2 %) lisäksi kuvantamisen (-14,4 %) ja matkapuhelimien (-8,1 %) tuoteryhmissä.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n tilastoista 1-12/2021 ja 10-12/2021.

 

Pienten kodinkoneiden kauppa kävi vilkkaana joulun lähestyessä

Tyypillisiä viimeisen vuosineljänneksen menekkituotteita ovat hiustenhoito- ja hiustenleikkaustuotteet sekä parranajokoneet ja keittiön erikoistuotteet, viime vuonna erityisesti ilmafriteerauslaitteet. Kahvikulttuurin monipuolistumisesta kertoo espressokeitinten suosio. GfK:n kokoamissa tilastoissa niiden kasvuluvut olivat joulun alla ja koko vuonna suurempia kuin suodatinkeitinten, kertoo ETK ry:n pienet kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Taneli Tast.

 

Isojen kodinkoneiden myynti ylsi 3,3 prosentin kasvuun

Vuoden viimeinen neljännes ei edennyt edellisvuoden tahtiin, ja se painoi koko vuoden kehitystä alaspäin. Vuositasolla isojen kodinkoneiden kauppa ylsi silti 3,3 prosentin kasvuun. Remontoinnin ja rakentamisen vahva kasvu siivitti kalustepeitteisten tuoteryhmien myyntiä voimakkaasti. Pesukoneiden myynti laski vuoden 2020 tasosta, mutta kuivausrumpujen menekki jatkoi nousuaan, kertoo ETK ry:n isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

 

Viihde-elektroniikan kauppa jatkoi laskuaan ­­– kasvua mitattiin vain muutamassa kategoriassa

Viihde-elektroniikan myynti laski 10,6 prosenttia vuoden 2020 huippulukemista, ja vuoden viimeinen kvartaali jäi peräti 18,2 prosenttia miinukselle. Myynti on laskenut tasaisesti lähes kaikissa tuoteryhmissä. Televisioiden kohdalla kasvua nähtiin GfK:n kokoamissa tilastoissa vain kaikkein suurimmissa, 75-tuumaisissa ja sitä suuremmissa kuvaruuduissa. Äänentoistolaitteissa harvoja myyntiään nostaneita tuo olivat soundbar-kaiuttimet ja etätyökuulokkeet.

 

Kamerakaupan vuosi päättyi hienoisen kasvuun, mutta viimeinen kvartaali jäi reilusti miinukselle

Kameroiden myynti kasvoi 1,4 prosenttia vuonna 2021. Neljännelle kvartaalilla myynti kääntyi kuitenkin 14,4 prosentin laskuun. GfK:n tilastojen mukaan suosiotaan menettivät lähes kaikki kameratyypit. Ainoastaan peilittömät kinokoon järjestelmäkamerat kasvoivat myynnin arvossa mitattuna sekä koko vuonna että vuoden viimeisellä neljänneksellä.

 

Matkapuhelinkauppa on vahvasti 5G-vetoista

Matkapuhelimien myynti laski kappalemäärissä mitattuna 4,2 prosenttia, mutta keskihinnan nousu (4,4 %) pitää kaupan arvon suunnilleen vuoden 2020 tasolla. Siirtyminen 5G-tekniikkaan oli vuoden 2021 vahvin trendi. Älykellojen kysyntä jatkui vilkkaana, ja vuoden viimeisellä neljänneksellä myytiin 35 prosenttia vuoden kappalemääräisestä volyymista, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

 

Pelaaminen ja pöytätietokoneet nostivat kodin tietotekniikan myynnin hienoiseen kasvuun

Vaikka koko vuosi ylsi 0,4 prosenttia plussalle, tietotekniikan myynti kääntyi viimeisellä kvartaalilla 6,1 prosentin laskuun. Näyttöjen ja kannettavien tietokoneiden laskeva trendi jatkui, mutta pöytäkoneet lisäsivät suosiotaan. Pelikoneita ostettiin edellisvuotta enemmän sekä kannettavina että pöytämalleina, ja pelinäytöt kävivät nekin hyvin kaupaksi. Pelinäyttöjen hintahaitari on laaja, ja keskihinta noin 250 euroa.

 

Lisätietoja:

Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Taneli Tast, maajohtaja, Groupe SEB, 040 740 7405, ttast(a)groupeseb.com

Tämän tiedotteen tekstin voi ladata pdf-muodossa tästä.
Tilaston grafiikoineen voi ladata pdf-muodossa tästä.